Gündemİhmalin bedeli 5 bin lira mı?

İhmalin bedeli 5 bin lira mı?

13.12.2009 - 14:29 | Son Güncellenme:

.

İhmalin bedeli 5 bin lira mı

BURSA'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nin Alpagut Köyü Devecikonağı mevkiinde bulunan Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi+ne ait kömür ocağında meydana gelen patlamayı değerlendiren Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, şu ana kadar yaptıkları incelemeler sonucu kazaya bir dizi ihmalin neden olduğunu söyledi. Torun, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri 6 ay önce denetlemede bulunmuş. Madende grizu sistemi olmadığı, gaz ölçümü sağlıklı yapılmadığı ve antigrizu cihazlarının bulunmadığı tespit edilmiş. Böyle bir durumda 6 ay süre tanınır mı? Devletin görevi sadece eksikleri tespit etmek değil, tedbirin de hemen alınmasını sağlamak. Kaza ve ölüm 6 ay beklemiyor. Sonuçlar ortada" dedi.

Yaptıkları inceleme sonuçlarını yarın Ankara'da düzenleyecekleri basın toplantısında açıklayacaklarını kaydeden Mehmet Torun, ilk tespitlerine göre patlamanın gaz birikmesinden kaynaklandığını kaydederek, "Gaz birikmesinin herhangi bir ısı kaynağından tetiklendiğini bunun da muhtemelen dinamit patlatılması sonucu olduğu sanıyoruz" dedi. Enerji Bakanlığı'nın denetimlerde yetersiz olduğunu gördük. Bakanlığın görevi sadece eksikleri tespit etmek değil. Alacağı radikal kararları uygulamak" dedi.

Torun şöyle devam etti: Bakanlığın mayıs ayında yaptığı tespitlerde işletmede grizu sistemi olmadığı, gaz ölçümü sağlıklı yapılmadığı ve antigrizu cihazlarının bulunmadığı tespit edilmiş. Devletin görevi sadece eksikleri tespit etmek değil, tedbirin de hemen alınmasını sağlamak. Kaza ve ölüm 6 ay beklemiyor. Sonuçlar ortada. Bu nedenle asıl sorgulanması gereken denetim ve tespit sistemi. Denetimi yapan mühendisin bağımsız çalışması ve işverenden ücret almaması. Bakanlık bu konudaki önerilerimizi dikkate almadı. Madenlerde yeterli mühendis yok. İhmaller üst üste geliyor" "Madendeki işçilerin ustabaşı gaz ölçümü yapmasını bilmiyordu" şeklindeki iddiaları kendilerinin de duyduğunu belirten Mehmet Torun, "Patlama olduğuna göre gaz birikmesi olduğu doğru. Gündüz vardiyasında mı oldu gece vardiyasında mı bunu bilmiyoruz. Ama ortadaki gerçek ihmalin olduğu. Ayrıca bakanlıktan 6 ay önceki denetimde tutulan raporu isteyeceğiz. 2007'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 6 aylık kapatma cezası sırasında da üretimin durmadığı iddia ediliyor. Bütün bunları tek tek araştıracağız" diye konuştu.

Madenciliğin zor bir meslek olduğunu ve ehil eller tarafından yapılması gerektiğini de vurgulayan Mehmet Torun, "Mühendissiz ocak çalıştırılmaz. Kar hırsıyla, para kazanma hırsıyla yapılan madenciliğin sonuçları ortada. Her yıl 50-60 kişi yaşamını yitiriyor. Burada yapılması gereken mühendislik teknolojisine uygun çalışma ve yeterli denetim. Bundan sonra acılar yaşanmasın diye biz bunları anlatıyoruz" diye konuştu.

KURTULAN İŞÇİ DEHŞET DAKİKALARINI ANLATTI

Haberin Devamı

Grizu patlamasından sağ kurtulan maden işçisi İbrahim Karagöz, dehşet dakikalarını anlattı. 16.00-24.00 vardiyasında dinamitleri Ramazan Baştepe adlı ustanın patlattığını belirten Karagöz, "Ramazan usta metan gazı ölçümü yapmasını bilmiyordu. Bizden önceki vardiyadaki ustabaşı da gaz uyarısında bulunmuştu" dedi.

Patlama sırasında maden ocağının 70'ince metresinde bulunan İbrahim Karagöz, kazanın meydana geldiği vardiya için saat 15.30'da ocağı geldiğini ve 15.45'te ocağa girmeye başladıklarını söyledi.

Vardiyadaki işçilerden bir bölümü aşağıya doğru inerken biz ocağın 70'ince metresinde çalışıyorduk. Patlamadan önce dinamit atışı sesleri gelmeye başladı. Üç atış yapıldı. Dördüncü atıştan sonra toz ve gaz kokusu gelmeye başlayınca ustam grizu olduğunu anladı ve aşağıya doğru inmemizi istedi. Bulunduğumuz bölgeden 20 metre ilerledikten sonra 55 metrelik dik bir iniş var. Ondan sonra tünel yatay olarak devam ediyor. Biz 30 metre kadar ilerledikten sonra gaz yoğunlaşınca geri döndük" dedi.

Grizu patlamasının tetiklenmesine neden olan dinamitleri patlatan ve kazada yaşamını yitiren Ramazan Baştepe adlı ustanın metan gazı ölçümü yapmasını bilmediğini öne süren Karagöz, "Bizden önceki Mehmet Arıcı adlı usta dinamit patlatmamış. Çıkarken de Ramazan ustaya gaz uyarısında bulunmuştu" diye konuştu.

"YETERLİ MALZEME OLDUĞU İÇİN DİNAMİT PATLATMADIM"

Haberin Devamı

Kazanın olduğu vardiyadan önce ocakta çalışan Mehmet Arıcı adlı usta ise, gaz olduğu için değil, ocakta kazma kürekle çıkarılacak yeterli malzeme bulunduğu için dinamit kullanmadığını belirterek, "Dinamit atma gereği görmedim. Gerek olsaydı kullanırdım" dedi.

BAŞBAKANLIKTAN 5 BİN TL YARDIM

Bu arada, iki günden beri kazanın meydana geldiği maden ocağında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ölenlerin yakınlarına Başbakanlık Acil Yardım Fonu'ndan ilk etapta 5'er bin TL'lik yardım yapılacağını söyledi.

Kazayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü de kaydeden Yıldız, "Teknik incelememiz devam ediyor. Elde edilen sonuçlar ve iddiaların ne kadarının doğru olduğu soruşturma sonunda kamuoyu ile paylaşılacaktır" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcılığı da, olay yerinde inceleme yapılması için enkazın kaldırılmasını bekliyor. Bu arada firma yetkililerin can güvenliği nedeniyle Ankara'ya gittikleri öğrenildi.