GündemİHD: Bu yıl 6 hasta mahkûm öldü

İHD: Bu yıl 6 hasta mahkûm öldü

21.07.2009 - 00:57 | Son Güncellenme:

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD), kanser hastası Güler Zere’nin tedavisinin hastanenin mahkûm koğuşunda sürdürülmesine yönelik Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’nun raporuyla gündeme gelen ve İsmet Ablak’ın ölümüyle yeniden alevlenen hasta mahkûmların tahliyesi tartışması konusunda bir açıklama yapıldı

İHD: Bu yıl 6 hasta mahkûm öldü

Açıklamada 2009’un başından bu yana, çeşitli terör suçları nedeniyle cezaevinde bulunan 6 mahkûmun ağır hastalık koşullarına rağmen tahliye edilmemeleri nedeniyle yaşamlarını yitirdikleri iddia edildi. 

Cezaevine dönmek istediler
İHD’nin açıklamasında, çok sayıda hastanın da cezaevinde ölümü beklediğini belirtilerek, özetle şöyle denildi:
“Kanser hastası Samet Çelik ile beyninde tümör bulunan Hayati Kaytan’ın durumu buna örnek.
 Ergenekon davasında şimdiye kadar sağlık sorunları nedeniyle Arif Doğan’nın yanı sıra gazeteci Ayşe Asuman Özdemir, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever, emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Prof. Dr. Erol Manisalı, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran tahliye edildi. Ama diğer hastalara aynı şekilde tahliye imkânı tanınmıyor.
Yasalar herkese eşit uygulanmalıdır. Adil olmak budur.”

Haberin Devamı

Cezaevinde hayatını kaybedenler
-  Mustafa Elelçi, Mersin E Tipi Cezaevi’ne konulduktan 11 saat sonra öldü. Ailesi, sara hastası olduğunu cezaevi yönetimine bildiren Elelçi’nin buna rağmen gördüğü kötü muamele sonucu nöbet geçirdiğini ve tedavisinin yapılmadığını belirterek, suç duyurusunda bulundu.
-  Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde kalan kanser hastası Hasan Kert ile böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan Beşir Özer, İHD’nin Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na yaptığı başvurularına rağmen tahliye edilmedikleri için gerekli tedaviyi göremedi. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin mahkûm koğuşunda aralıklarla tedavi gördüler ve öldüler. Adli Tıp’a sevkleri yapılmadı.
-  Kan kanseri olan Gurbet Mete, katıldığı bir gösteriden dolayı tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne konuldu. Durumunu cezaevi yönetimi ve mahkemeye bildirmesine rağmen gerekli rutin aralıklarla tedavi edilmedi. Sağlık nedenlerinden dolayı değil suçunun niteliği nedeniyle 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Mete, 4 ay sonra öldü.
-  Recep Çelik ise, sürekli rahatsız-lığı olmamasına rağmen cezaevinde öldü. Ailesi, Batman Cezaevi’nde kalan Çelik’in gördüğü işkence nedeniyle öldüğü iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
-  Cezaevindeyken 20’yi aşkın ameliyat geçiren ve buna rağmen Adli Tıp’ın rapor vermediği İsmet Ablak, cezaevinde yaşamını yitirdi.
-  Çağdaş Hukukçular Derneği, cezaevinde bulunan Güler Zere, Samet Çelik, Aynur Epli, Erol Zavar, Gazi Dağ, Gülezar Akın, Halil Güneş, Halil Yıldız, İsmet Ayaz, Memduh Kılıç ve Nizamettin Akar’ın hastalıklarına rağmen tahliye edilmedikleri için ölümü beklediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Savcılık: Ablak, Adli Tıp raporunu beklerken öldü
Erzurum Yüksek Güvenlikli H Tipi Cezaevi’nde ömür boyu hapis cezasını çeken PKK üyesi, Iğdırlı İsmet Ablak (41), mide kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Ablak’ın cezasının ertelenmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi için girişimlerde bulunduklarını ancak Adli Tıp’tan rapor gelmeden yaşamını yitirdiğini söyledi.
Ablak’a haziranda mide kanseri teşhisi konuldu. Cezaevi hekimliği tarafından sevk edildiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi’nde mahkûm koğuşunda yatırılan Ablak, cumartesi yaşamını yitirdi. Başsavcı Kuş, Ablak’ın E Tipi Cezaevi’nden Yüksek Güvenlikli H Tipi Cezaevi’ne 2002’de nakledildiğini bu tarihten sonra da 73 kez revire çıktığını belirterek, herhangi bir ihmalin söz konusu olmadğını söyledi.
Bu arada Ablak, Iğdır’ın Yukarı Alican köyünde cumartesi günü toprağa verildi. 
ERZURUM DHA