13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye destek olan ülkeler arasında Hindistan da yer alıyor. Hindistan, 99 kişiden oluşan askeri sağlık ekibini, 8 Şubat’ta Türkiye’ye gönderdi. Ekip, depremde en fazla yıkımın yaşandığı Hatay’a gelip, İskenderun ilçesinde bulunan Akdeniz Teknik ve Anadolu Lisesi’nde kendi ekipmanlarıyla hastane kurdu. Her doktorun yanında hastalara tercümanlık yapan gönüllüler bulunuyor. Ekip başında yer alan Genel Cerrah Vipin Sainiy, “Yaşananları çok büyük bir şanssızlık olarak değerlendiriyoruz. Çok acı bir duygu. Türkiye’nin bu günlerini atlaması için elimizden gelen desteği göstermeye hazırız. Buradayız ve yaraları hep birlikte saracağız” dedi.
‘Zor bir süreç’
Ortopedi uzmanı Tirthankar Dasqupta da, “Tüm yaşananlar Türkiye için şansız bir durum. Yaşamını yitiren halk için çok üzgünüm. Bu zor süreci atlatmanız için buradayız ve tüm ekibimizle elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız” diye konuştu. Diş doktoru Satyanarayan Pandey de şunları söyledi: “Yaşanan çok büyük bir felaket ve bu felaket Türkiye’yi çok kötü etkiledi. Sizlere yardım için buradayız, elimizden geldiğince yardım etmeye çalışacağız.”
‘Eksiklik var’
Hindistanlı hekimlerin Türkiye’ye geldiğini Haluk Levent’in Twitter paylaşımında gördüğünü söyleyen İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Hakan Darıcı da hemen desteğe geldi. Darıcı, “Tüm bu yaşananlar çok korkunç ancak dayanışma çok güzel. Hindistanlı hekimler çok organize olmuş bir şekilde çalışıyor ve bu çok önemli. Çünkü bu gibi durumlarda en büyük sorunlardan biri organizasyon eksikliği. Burada ciddi eksiklikler var. Özellikle antibiyotikler, öksürük şurupları ve vitamin takviyeleri yok” dedi.
Depremzedeler de Hindistanlı hekimlerin Türkiye’ye desteğinden çok memnun. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, düşüp kolunu kıran Hidayet Çengel, “Böyle bir günde bizi yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ederiz. Her köşede bir hasta var ve her hastanın yanında Hindistanlı bir doktor, bu çok önemli bir destek” dedi. İskenderunlu depremzede Filiz Yazgılı da, “Tüm aile öksürüyorduk. İyi ki bu hastane kuruldu. Bakın tıklım tıklım. Kurulmasaydı, bu hastalar nereye gidecekti. Geldim şikayetlerimi tercüman aracılığıyla söyledim, muayene edip, ilaç verdiler” diye konuştu.
Geçici su deposu ve seyyar çeşme çağrısı
MERT İNAN İstanbul - DSİ eski yöneticisi ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, barajlar, su şebekesi ve su teminiyle ilgili duruma dikkat çekerek şunları söyledi: “Mobil tuvalet kurulan yerlere ve geçici barınma bölgelerine acil su temini hatları çekilmeli. Merkezi bölgelere geçici su deposu ve çeşmeler konulmalı. Buralara suyun kalitesi kontrol edilerek arazözlerle su ikmali yapılmalı. İçme ve kullanma suyu dağıtılan şehir şebekelerinin çoğu hasar görmüş. Birçok kentin su alma yapıları ve enerji nakil hatları da arızalı. Bu nedenle kentlerde birçok bölgeye su temin edilemiyor. Suyun aktığı bölgelerde kalitesinin çok düşük olduğu ifade ediliyor. Konutların çoğuna girilemiyor. Bu nedenle bu hatlara su verilmesinin de anlamı yok. Bazı kentlerin büyük bölümüne elektrik verilemiyor. Bu da suyun arıtılmasını ve şebekeye basılmasını engelliyor. Olası bakteriyel hastalıklara karşı mutlaka seyyar çeşmeler konularak vatandaşın el hijyeni başta olmak üzere temizlik ihtiyacı sağlanmalı. Bölgede içme suyu bir dönem ambalajlı sulardan sağlanacak gibi görünüyor. Ancak kullanma suyu ve tuvalet ihtiyacı daha önemli ve acil.”
İsrail sahra hastanesinde Suriyelilere de hizmet
İsrail, İspanya, Rusya, Fransa, Polonya ve İtalya gibi ülkelerin ardından İngiltere, Belçika, Malezya, Ürdün ve Özbekistan da deprem bölgesine sahra hastanesi kuracağını açıkladı. İsrail’in Kahramanmaraş’ta kurduğu ve cumartesi gününden itibaren tam kapasiteyle hizmet veren sahra hastanesinde ilk gün 180 kişiye hizmet verildiği belirtilirken, bunlar arasında 10 Suriyeli olduğu bildirildi.
Filipinler’den Adıyaman’a sahra hastanesi
Filipinler’den gelen uzmanlar depremin yıktığı Adıyaman’a sahra hastanesi kuruyor. Filipinler’den gelen uzmanlar tarafından eski gar bölgesinde kurulan sahra hastanesinde, ameliyatların yanı sıra doğumlar da gerçekleşecek. Teknolojik imkanlara sahip hastanenin önümüzdeki günlerde tamamlanarak vatandaşların kullanımına açılacağı ifade edildi. l MİTHAT YURDAKUL, BEYZA COŞKUN Adıyaman