Gündem Hayaller teknolojiyle gerçeğe dönüşüyor

Hayaller teknolojiyle gerçeğe dönüşüyor

06.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ağrı ve civar illerde gençlerin teknoloji alanında farkındalıklarını artırmasını hedefleyen yarışma, “Ağrı’nın Zirvesinden Gerçek Hikâyeler” belgeseline konu oldu.

Hayaller teknolojiyle gerçeğe dönüşüyor

MÜJDE IŞIL - Ağrı ve civar illerde gençlerin, teknoloji alanında farkındalıklarını artırması amacıyla düzenlenen Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması’nda yaşananlar belgesel oldu. Sunny Elektronik ve Hayrettin Atmaca Vakfı tarafından yürütülen projede, parkuru en kısa sürede tamamlayacak bir robot tasarımı istendi. Ekipler, sponsor tarafından temin edilen malzemelerle robotlarını üretti.  

Haberin Devamı

Bölgedeki gençleri teknolojinin sunduğu yeni bilgi ve becerilerle tanıştıran yarışma, bu sene Ağrı’nın yanı sıra Kars, Ardahan ve Iğdır’dan lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. 139 öğrenci ekibi başvuru yaptı. Finale kalan 20 ekip, kendi tasarımları olan robotlarını, belirlenen parkurda final noktasına en kısa sürede ulaştırmak için yarıştı. Yarışmayı 1 dakika 22 saniye ile Iğdır Bilim Sanat Merkezi kazandı ve 100 bin TL ödülün sahibi oldu. Yarışmada ikinci olan Iğdır Aras Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi 75 bin TL, üçüncü olan Ağrı 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi ekibi 50 bin TL ile ödüllendirildi. 

İki yılda toplam 850’den fazla öğrencinin, oluşturdukları ekipleri ile robot projelerini tasarladığı yarışmaya katılımın önümüzdeki yıl daha da artacağı tahmin ediliyor. İşte bu yarışma, yönetmen Sevinç Baloğlu tarafından belgesele taşındı. “Ağrı’nın Zirvesinden Gerçek Hikâyeler” adını taşıyan belgeselde yarışmanın, gençlerin hayatlarında yarattığı değişiklik ve açtığı yol anlatılıyor. 

Haberin Devamı

Yönetmen Sevinç Baloğlu:

‘Fark edilmeye ihtiyaçları var’

“Belgeseli şekillendiren; bu teknoloji yarışmasının fonunda, zoru yenmek için çalışan, bir dokunuş bir fırsat bekleyen ve bu fırsatı yakaladıklarında onu nasıl başarıya nasıl dönüştürebileceklerini anlatan gençlerin hikâyeleri oldu. Bu yarışma, onlar için özgüven ve kendini keşfetme yolculuğu oluyor aynı zamanda. Yaşadığı ilden, köyden hiç çıkmamış gençler, bu yarışma sürecinde dünyanın her yerine gidebilecek cesaret ediniyor. Kuşkusuz şimdiki gençler 30 yıl öncesinin şartlarına göre çok daha şanslılar. Ama fark edilmeye, bilinmeye ve desteğe ihtiyaçları var.”

Sunny Elektronik Y. K. Başkanı Adem Atmaca:

‘Kutup yıldızı gibi’

“Bu anlamlı projemizin, tıpkı kutup yıldızı gibi gençlere yön göstermesi, ışık vermesi için bu sene tüm süreci anlatan bir belgesel hazırladık. Biz Ağrılı bir aileyiz. Oranın çetin şartlarını sevgili babam gibi birçok kişi yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Hayallerini karların altına saklamak ya da yolların ardında bırakmak istemeyen çocukların çabalarını, bu belgeselde anlatmak istedik. Önümüzdeki günlerde belgeselimizi online platformlarda yayınlayacağız.”

Yazarlar