03.06.2016 - 10:43 | Son Güncellenme:
Oruçlar yaklaşırken akıllardaki sorularda artıyor. Hangi ülke kaç saat oruç tutacak? Oruçlarda nelere dikkat etmeliyiz? Sizler için bu soruların yanıtlarını derledik...
Ramazan ayında nelere dikkat etmeliyiz?
Ramazan ayında günlük enerji ihtiyacımız sabitken beslenme rutinimiz tamamen değişiyor. Ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek için uzman birkaç noktaya dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.
Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için dikkat edilmesi gerekilen konularda uzman görüşleri şöyle;
Mutlaka sahur yapılmalı
Uzmanlara göre sahuru atlamak vücutta protein, vitamin ve mineral kaybına sebep olur. Böylece kas ve sıvı kaybedilirken konsantrasyon bozukluğu ve anksiyetede artış gözlemlenir.
İftarda hafif beslenilmeli
İftarda yenilen ağır besinler doğrudan kilo olarak geri dönüyor. Uzun süren açlığın üzerine, çok yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların tüketilmesi mide - bağırsak sistemini daha çok yoracaktır. Bu yüzden iftarın besin ve lif değeri yüksek sadece yiyeceklerden oluşması elzemdir. Ağır iftar yemekleri hazımsızlık, şişkinlik, şeker ve tansiyonda artış ve kilo alımlarına neden olabilir.
Sıvı tüketimine dikkat edilmeli
İftardan sonra dikkat edilmsi gerekilen en önemli husus vücudun sıvı kaybını telafi etmektir. Bunun için her yarım saatte bir bir bardak kadar su içilmesi gerekir.
İftar ile sahur arasında ara öğün yenmeli
Uzmanlar iftardan iki saat kadar sonra meyve, yoğurt, kuruyemişten oluşan ara öğünler tüketilmesini salık veriyor. Böylece günlük vitamin ve mineral ihtiyacı giderileceğini belirtiyorlar.
Hangi ülke kaç saat oruç tutuyor?
Türkiye'de yaklaşık 17 saat oruç tutulurken, beyaz gecelerin yaşandığı ve güneşin hemen hemen hiç batmadığı İskandinavya ülkelerinde bu süre 21 saati buluyor.
Türkiye'de yaklaşık 17 saat oruç tutulurken, beyaz gecelerin yaşandığı ve güneşin hemen hemen hiç batmadığı İskandinavya ülkelerinde bu süre 21 saati buluyor. En kısa süre ise 9 saat 20 dakika ile Arjantin'de.
Dünya genelindeki 1,5 milyardan fazla Müslüman, yaşadıkları ülkelere göre birbirinden oldukça farklı sürelerle oruç tutuyor. Oruçlu kalma süresinin en uzun olduğu İskandinavya'da, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de 21 saat 13 dakika, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 19 saat 50 dakika, Stockholm, Oslo ve Kopenhag'da ise yaklaşık 19 buçuk saat oruç tutuluyor.
Ramazan coşkusunun yaşandığı bir diğer ülke olan Rusya'nın başkenti Moskova'da ise Müslümanlar 18 saat 37 dakika oruç tutuyor.
Amerika kıtasında, ABD'nin en büyük kenti New York'ta Müslümanlar 16 saat 21 dakika, Kanada'nın başkenti Ottawa'da 18 saat 23 dakika oruç tutuyor.
En kısa süreler güneyde
Ramazan ayı yaz mevsimine denk geldiği için güney ülkelerinde oruç tutma süreleri kuzey ülkelerine göre daha kısa.
Şili ve Arjantin'in güney kentleri dünyada en kısa süreli oruç tutulan yerler olarak göze çarpıyor. Buna göre, Arjantin'in Ushuaia kenti 9 saat 20 dakika ile sürenin en kısa olduğu yer. Avusturalya'nının Hobart kentinde ise oruç tutma süresi 11 saat 7 dakika.
Ordunun yönetime el koyması nedeniyle Ramazan'a zor koşullarda giren Kahire'de 14 saat 52 dakika, Filistin'in Gazze kentinde 16 saat oruç tutuluyor. Beyrutluların orucu 14 saat 20 dakika, Şam'dakilerin yaklaşık 15 saat, Bağdatlıların ise 14 saat 15 dakika sürüyor.
Afrika'nın en önemli ülkelerinden Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da 11 saat 50 dakika, Kenya'nın başkenti Nayrobi'de 13 saat 34 dakika, Dakar'da ise 14 saat 33 dakika oruç tutuluyor.
Gurbetçiler de 17-18 saat oruçlu
Dünyanın en büyük nüfusuna sahip Çin'in başkenti Pekin'de Müslümanlar 12 saat oruç tutuyor. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da13 saat 50 dakika, çeşitli dinlere mensup insanların bir arada yaşadığı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de ise yaklaşık 16 saat oruçlu kalınıyor.
Orucun süresi, gurbetçilerin en yoğun olduğu Berlin'de 17 saat 6 dakika, Brüksel'de 17 saat 49 dakika, Amsterdam'da 18 saat 4 dakika, Paris'te 16 saat 36 dakika. Londra'daki Müslümanlar ise yaklaşık 20 saat oruçlu kalacak.