GündemGüvenli doğalgazın püf noktaları

Güvenli doğalgazın püf noktaları

04.01.2009 - 15:34 | Son Güncellenme:

Ardarda yaşanan facialar doğalgazın güvenirlirliğini bir kez daha gündeme getirdi. İşte güvenli kullanımın ipuçları

Güvenli doğalgazın püf noktaları

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önce Ankara'da daha sonra da İstanbul Fatih'te yaşanan doğalgaz zehirlenmeleriyle ilgili bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda önce Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Alkım Erdönmez Fatih'te yaşanan patlama sonrası Makine Mühendisleri Odasının 3 Ocak'ta olay yeri incelemesi yaptığını kaydetti. Olay yeri incelemesinde bir anne ve kızının öldüğü evde menfezin olmadığı , ayrıca baca şapkasının bulunmayarak, baca tepmesine neden olacak bir boru kullanıldığını kaydetti. Kombi ile baca arasında bulunan esnek bağlantı borusunda da hasar olduğunu söyleyen Erdönmez, borunun alüminyum olmasının ve yıprandığı halde değiştirilmemiş olmasının yaşanan olaya neden olduğunu belirtti. İstanbul'da 4 milyona yakın doğalgaz abonesi olduğunu söyleyen Erdönmez, abonelerin yüzde 40'ının standartlara uygun baca şapkası kullanmadığını söyledi. Bacalı kombi ve bacalı şofben kullanımının İstanbul'da çok yaygın olduğunu söyleyen Erdönmez, bu tür kazaların yaşanmaması için, menfezin kullanılması gerektiğini baca ile kombi bağlantısı arasında belirli bir eğilim olması gerektiğine işaret etti.

BACALI KOMBİ NEDİR ?

Bacalı kombi yanma havasını bulunduğu ortamdan alıp yaktığı gazı baca vasıtasıyla dışarı atan cihazlardır. Bacalı kombilerde fan bulunmaz. Atık gaz sıcaklığından dolayı genleşerek yükselir ve baca vasıtasıyla dışarı atılır. Bu nedenle çekişi iyi olan bir bacaya bağlanmalı ve ortam sürekli havalandırılmalıdır. Baca tipi kombilerin banyo yatak odası ve apartman boşluğuna konulması doğru değildir.

EN GÜVENLİSİ HERMETİK KOMBİLER

Hermetik kombilerin çok daha güvenli olduğunu kaydeden Erdönmez, odanın içinde cihazdan bağımsız olarak karbonmonoksit ve metan oranını ölçen sensörlerin bulunması gerektiğini belirtti. Sensörlerin sesli ve ışıklı uyarı istemi olduğunu belirten Erdönmez, sensör sistemini "Türkiye standartlarında olmayan ancak olması gerekn bir sistem" olarak değerlendirdi.Özel içiçe geçen iki borudan oluşan hava akım borusuyla, yanma havasını dışarıdan alan, atık gazları yine aynı boruyla dışarı atan bir cihazdır. Hermetik kombilerin bina bacasına ihtiyacı yoktur. Evin dış ortamına açılan herhangi bir yerine monte edilebilir.

EPDK MERKEZİ BİR YÖNETMELİK HAZIRLAMALI

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Akkoç yapılması gerekenleri sıraladı. Akkoç, doğalgazın yıllık denetim ve kontrollerinin yapılmadığını ve tüketiciye bırakılıdığnı belirtti. Akkoç, İGDAŞ'ı da suçlayarak kurumun doğlagaz projelerinin onaylanması sırasında Makine Mühendisleri Odasının işbirliği teklifinin geri çevirdğini kaydetti. İGDAŞ'ın her yıl baca kontrolü yaptırması gerektğini söyleyen Akkoç, yetkili olna itfaiyenin yetersiz kaldığını belirtti. Enerji Piyasası Denetleme Kurumunun merkezi bir yönetmelik hazırlaması gerektiği belirtilen açıklamada, denetimlerin Makine Mühendisleri Odasına verilmesi gerektiğine değinildi.

VATANDAŞ NE YAPMALI ?

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlter Çelik, vatandaşların gaz sızması gibi durumlardan şüphelendiklerinden yetkili servisleri araması gereltğini söyledi. Bacaların senede bir kere periyodik bakımdan geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, bu bakımın riskleri en aza indirip kombinin verimliliğini arttırdığını kaydetti.