02.06.2016 - 11:16 | Son Güncellenme:
Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası kapsamında GSS prim borcu bulunup, bulunmadığı artık internette GSS borç sorgulama işlemiyle kolayca öğrenilebiliyor. Vatandaş Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir tespiti yaptırmaması veya GSS prim ödemesinin zamanında yapılmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilecek GSS prim borcunun bulunup, bulunmadığı GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor. Vatandaşların ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi ve sosyal güvence kapsamı altında bulunabilmesi amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çok geniş kapsamlı önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu noktada 2011 yılında faaliyete geçirilen ve tüm ülke genelinde sosyal güvence kapsamı altında bulunmayan vatandaşın kalmamasını amaçlayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi uygulamaya konuldu.
·
·GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Sigorta prim borçları silinecek
Torba yasaya göre; 25 yaş altı 3.5 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası prim borcu silinecek. Borçların silinmesi için başvuru gerekmese de daha önce bu borçlarını yapılandırıp ödemeye devam edenlerin SGK'ya başvurması şart.
26 Nisan'dan önceki borçlar silinecek. Fakat bu tarihten sonra gelir testi yaptırmayanlara yine borç yazılacak. Bunun istisnası yeni mezunlarla ilgili. Lise mezunu gençlerin 20 yaşına kadar, üniversite mezunu gençlerin de 25 yaşına kadar primini devlet ödeyecek. Sigorta prim borcunun olup olmadığı, e-devlet üzerinden öğrenilebiliyor.
YAŞ ŞARTINA DİKKAT EDİN
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba yasa 26 Nisan günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yasaya göre; 3.5 milyon kişinin 3.6 milyarlık Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu silinecekti. Yasa, gençlerin 25 yaşmı doldurdukları güne kadar olan GSS prim borcu ile faiz ve cezaları kapsıyordu. 26 Nisan 2016 tarihine kadar ödenen GSS primleri veya yapılandırmayla ödenen borçlar iade edilmeyecekti.
OTOMATİKMAN SİLİNENLER
En çok merak edilen konu primlerin nasıl silineceği ve başvuru gerekip gerekmeyeceğiydi. Bu konuda beklenen açıklama geldi. Buna göre; borçların silinmesi için Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaya ve herhangi bir işlem yapmaya gerek yok. Örneğin; 1996'da doğan ve Haziran 2015'te GSS'li olan kişinin Haziran 2015-Nisan 2016 tarihleri arasındaki ödenmemiş prim borçları silinecek.
BORÇLARI YAPILANDIRANLAR
6552 sayılı yasadan yararlanarak 2 Kasım 2015 tarihine kadar başvurmak kaydıyla GSS prim borçları yapılandırılarak peşin veya taksitle ödenebiliyordu.
25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS prim borçlarını 6552 sayılı Yasa kapsamında yapılandırmış olanlar bu borçlarını tamamen ödemişlerse geriye alamayacaklar.
YENİ ÖDEME PLANI ŞART
Taksitlendirme yapmış olanların bu taksitlendirme tutarlarından 25 yaşından öncesi için doğmuş GSS borçları ayıklanarak 25 yaşından sonraki GSS borçları ile sınırlı olmak kaydıyla taksit sayısma göre SGKtarafından güncellenmesi gerekiyor, ilgililerin güncellenen yeni ödeme planları SGK birimlerinden alınabilecek. GSS tescil başlangıç tarihi 26 Nisan 2016 tarihinden sonra olanlar GSS borcunu sildiremeyecekler.
Prim borçlarını tamamen ödeyenler bu yasadan faydalanamıyorlar. Kapsama giren borçlarını kısmen ödeyenler ise ödemedikleri borç kısmı için yasadan faydalanabilecekler.
SAĞLIK İÇİN 30 GÜN YETER
Prim borcu silinen GSS'lilerin sağlıktan yararlanması için geriye doğru bir yıl içinde 30 günlük prim ödeme gün sayısının olması ve silinen GSS borcundan başka 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması gerekiyor.
Vatandaşların gelir düzeylerine göre GSS prim ödemesi yapması gereken veya devlet tarafından GSS prim ödemesi karşılanarak ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi sağlanıyor. Bu şekilde oldukça geniş kapsamlı bir sağlık sistemi olması ve henüz yeni uygulamaya konulmuş olması dolayısı ile de Türkiye’de pek çok vatandaşın GSS prim borcu gibi durumlarla karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Bu noktada vatandaşlar internette Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hizmete açılan GSS borç sorgulama hizmetini kullanarak herhangi bir GSS borç durumunun bulunup, bulunmadığını güncel ve ayrıntılı olarak öğrenebiliyor.
İnternet üzerinde en aktif devlet kurumu pozisyonunda yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hem kendi web sitesinde yer alan e-SGK portalındaki hem de sanal devlet portalı üzerinde yer alan online hizmetleri ile birlikte vatandaşlar ve sigorta mükellefleri sadece dakikalar içerisinde pek çok sigorta işlemini gerçekleştirebilme şansını yakalıyor. Bu kapsamda internet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK portalındaki SGK web tahsilat uygulamasından veya sanal devlet portalı e-Devlet sisteminde bulunan ‘e-hizmetler’ kategorisindeki ‘Genel Sağlık Sigortası tescil ve prim borcu sorgulama’ ekranından kolay bir şekilde GSS borç sorgulama işlemleri dakikalar içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşların gelişen teknolojiyle nerede olursa olsun online GSS borç sorgulama yapabilme şansı bulunuyor.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve isteğe bağlı sigorta mükellefliği bulunmayan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının gelir tespiti yaptırmaları gerekiyordu. Ancak milyonlarca vatandaş halen gelir tespitini yaptırmamış durumda bulunuyor. Bu yüzden de en yüksek GSS prim oranı üzerinden GSS prim borçlandırması uygulanıyor. Bunun dışında öğrencilerin eğitimlerini tamamlaması veya eğitime başlanması ya da sigorta mükellefleri sona ermesine karşın bildirimde bulunmayan veya sigorta mükellefliği başlamasına karşın bildirimde bulunmayan vatandaşlar GSS prim borçlarıyla karşılaşabiliyor. Bunlara ek olarak teknik karışıklıklar nedeni ile de oluşabilen GSS prim borçlarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgiler internet üzerinden GSS borç sorgulama işlemi ile alınabiliyor. Bu yüzden de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinde yer almakta olan online SGK web tahsilat uygulaması ve e-Devlet sistemindeki ilgili GSS uygulaması vatandaşlar tarafından GSS borç sorgulama işlemleri için yoğun olarak kullanılıyor.