GündemGrizuya dinamik atılması neden oldu

Grizuya dinamik atılması neden oldu

11.12.2009 - 15:55 | Son Güncellenme:

.

Grizuya dinamik atılması neden oldu

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nin Alpagut Köyü Devecikonağı mevkiinde bulunan Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi'ne ait kömür ocağındaki grizuya, ocakta mezan gazı yoğunluğunun belli sınır değeri aştığı fark edilmeden dinamit patlatılması neden oldu.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, maden ocaklarında dinamit patlatılmasının rutin bir işlem olduğunu vurgularken, “Dinamit patlatılırken gaz birikimi çok dikkatli şekilde kontrol edilir. Aldığımız ön bilgiye göre dinamit patlatılması grizuyu tetiklemiş, asıl patlama grizu yüzünden meydana gelmiş” dedi.

Mehmet Torun, grizu patlamasının meydana geldiği kömür ocağında yaptığı açıklamada, olay sonrasında etkin bir kurtarma çalışması yapılmadığını söyledi. Kurtarma çalışmalarında bir koordinasyon eksikliği yaşandığını ifade eden Torun, “Soma’dan Zonguldak’tan ekiplerin gelmesi gecikti. Bura da hazırda bir ekip olmalıydı” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden ocaklarında yaşanan kazalara karşı uyardıklarını ifade eden Torun, “İş kazaları her yıl artıyor. Bu yıl 56 kişi yaşamını yitirdi. Kazaları önlemek için yeni yasalar, iş güvenliği yönetimi yapılmalı ve denetimler arttırılmalı” diye konuştu.

Her kazanın ardından hassasiyet yaşandığını söyleyen Torun, bunun zamanla unutulduğunun anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkartılan ‘İş Güvenliği Yönetmeliği’nin kazaların önlenmesi için yeterli olmadığını vurgulayan Torun, “15 Ağustos’ta çıkartılan yönetmeliğe itiraz ettik. Ekim ayında Danıştay’a açtığımız dava devam ediyor. Yönetmelik değişmedikçe kazalar artacak. Herkes sorumluluğunun bilincinde olmalı. Madencilik riskli bir iş. Bunun için özel risk haritaları oluşturulmalı” dedi.

“NELER EKSİK BİLMİYORUZ” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın geçen mayıs ayında madende yaptığı denetimde nelerin eksik olduğunu tespit ettiğini bilmediğini kaydeden Mehmet Torun, “Bizim de incelememiz devam ediyor. Müfettiş raporlarına bakacağız. Ancak edindiğimiz ilk bilgilere göre gaz ölçüm cihazı çalışıyormuş. Hazırlayacağımız raporda tüm ayrıntıları anlatacağız” diye konuştu.

KAFLARDAKİ SORU İŞARETİ: GRİZU ÖLÇÜMÜ YAPILDI MI? Toplam 19 kişinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasıyla ilgili Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcısı Doğan Bülent Belli soruşturma başlattı.

Bir yandan adli, bir yandan idari soruşturma devam ederken teknik heyet de akıllardaki ‘Grizu ölçümü gerektiği gibi yapıldı mı?’ sorusuna yanıt aranıyor. Soruşturmada, üretim sırasında ocakta bulunması gereken mühendis ve teknik ekibin bulunup bulunmadığı, gaz ölçüm cihazı ve alarm sisteminin çalışıp çalışmadığı, dinamit patlatılmadan önce ölçüm yapılıp yapılmadığı araştırılıyor.

Çalışmaları yakından izleyen uzmanlar, dinamitle kömür çıkarma işleminden önce grizu ölçümünün yapılmamasının faciaya davetiye çıkarmak anlamına geldiğini söyledi.

“BAKAN ÖZÜR DİLESİN” Bursa’da maden kazasıyla ilgili DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci ile basın toplantısı düzenleyen Türk-İş 8’inci Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, yaptığı açıklamalar nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’i eleştirdi. Bakanın Dinçer’in “kaza hafif bir patlama sonucu meydana gelmiştir” sözlerini talihsiz bir açıklama olarak nitelendiren Kanca, “Patlamada 19 şehidimiz var. Patlamanın şiddeti size göre hafif olabilir Sayın bakan. Ama sonuçta insan canı var. ‘liderler 3 düşünür, 1 konuşur’ Bakana hatırlatma yapmak istiyorum. Ateş düştüğü yeri yakar. Daha geçen yıl Dursunbey’deki patlamada ölen 3 kardeşimizi hatırlatmak istiyorum. O ocakta neler yapıldığını sormak istiyorum. Bakanın bu açıklamasından dolayı özür dilemesini istiyorum” dedi.