Gündem‘Grip ölümcül olabilir’

‘Grip ölümcül olabilir’

27.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğini belirterek, ‘Grip geçirmediniz ise aşılamanızı ihmal etmeyin’ dedi.

‘Grip ölümcül olabilir’

Geçen 3 yıl koronavirüs salgınının etkilerini tam olarak atlatamayan dünya grip gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ediyor. ABD, İngiltere, Avrupa’da da Almanya’nın da arasında bulunduğu 20 ülke solunum yolu hastalıklarındaki artışla karşı karşıya. Havaların soğuduğu ve mevsim geçişlerinin başladığı Türkiye’de benzer durumda. Hastanelerin acil servislerinde soğuk algınlığı ve grip şikâyetiyle başvuran hasta sayısında artış sürüyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölümcül olduğu uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

‘Aşıyı ihmal etmeyin’

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Şener, şu uyarılarda bulundu: “2 yıldır 65 yaş üstü bu hasta grubunda grip enfeksiyonu görmediğimiz için bu hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riski mevcut. Biz her ne kadar 2 yıldır çok gündemde Kovid-19’u tutsak dahi gribal enfeksiyonlar yaşlı popülasyonun zatürre geçirme riski yüksek ve hastaneye yatma riski var. Grip diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski de içeriyor. 65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor. Bu sene grip sezonu Türkiye’de geç başladı. Avrupa Birliği ülkelerinden, dünya genelinden farklı olarak. Grip geçirmediyseniz aşı yaptırın.”

Haberin Devamı

‘Okula göndermeyin’

Bakteriyel enfeksiyonlarında çok göründüğünü de hatırlatan Prof. Şener, “Çocuklarda tonsilis, sinüzit, otit, orta kulak iltihabı yapabiliyor. Bu açıdan çocukların bu şikâyetlerini hafife almamak lazıM” dedi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Öznur Küçük de “Hasta çocukları okula göndermeyelim ki yayılım engellensin” dedi.

Döngüsel hastalık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, riskli gruplarda koronavirüs ve grip aşılarının yapılması gerektiğini belirterek, “Birden çok virüs şu anda dolaşımda ve bu döngüsel olarak da tekrarlayabilir. Yani bir enfeksiyonu geçiriyorsunuz, iyileşiyorsunuz ardından başka bir virüs de tekrar enfeksiyon
olabiliyor” dedi.

Yazarlar