GündemGrip (İnfluenza) nedir? Influenza belirtileri ve korunma yöntemleri

Grip (İnfluenza) nedir? Influenza belirtileri ve korunma yöntemleri

15.01.2020 - 12:26 | Son Güncellenme:

Grip (Influenza) H1N1 virüsü nedeniyle İstanbul Beylikdüzü'nde ikiş çocuğun hayatını kaybettiği iddialarının ardından Influenza (Grip) nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. Peki Influenza nedir, belirtileri nelerdir? Influenza (Grip) nasıl korunulur?

Grip (İnfluenza) nedir Influenza belirtileri ve korunma yöntemleri

Influenza (Grip) virüsünün İstanbul'da iki çocuğun ölümüne yol açtığı iddialarının ardından vatandaşlar Influenza nedir, Influenza grip belirtileri nelerdir sorularına yanıt aramaya başladı. Bu kapsamda Grip(Influenza) virüsü olarak bilinen A/H1N1 virüsüne ilişkin araştırmalarda başladı. Peki Influenza (Grip) nedir? Influenza belirtileleri nelerdir? Influenza'dan nasıl korunulur?

Haberin Devamı

GRİP (INFLUENZA NEDİR? INFLUENZA BELİRTİLERİ

Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kuzey yarım kürede yer alan her ülkede ifade edilen aylar arasında toplumda önemli sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir.

Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir. Bu durum neden her yıl grip olabildiğimizi net bir şekilde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl vurgulanmaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere grip aşısı içerisinde bir önceki yıl toplumu en çok hastalandırılan virüsleri içeren 3 veya 4 alt tip influenza virüsü aşı içerisine dahil edilmekte ve her yıl aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içerisinde her iki alt tipe ait suşlar yer almaktadır. İnfluenza A ve influenza B ayrı alt tipler olarak adlandırılmakla birlikte neden olduğu hastalık tablosundaki şikâyetler ve bulgular tamamen aynıdır. Bu iki alt tipin tedavisinde kullanılan ilaçlar da farklı değildir ve hastalar aynı ilaçlar ile tedavi edilmektedir.

Haberin Devamı

Bulaşma

Grip, hasta bir insanın öksürükle havaya attığı enfekte partiküllerin sağlam insanlar tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Kirli ellerle de yayılım mümkündür. Kalabalık ortamlarda kolayca insandan insana geçiş gösterir. Ilıman bölgelerde kışın yıllık salgınlar meydana getirir.

Haberin Devamı

Belirtiler
Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir.

Bütün grip hastalarında ateş olmayabileceği akılda tutulmalıdır.

Haberin Devamı

Tanı ve Tedavi

Her ne kadar klinik düşündürse de, bir çok virüs grip benzeri semptomlara neden olduğu için kesin tanı ancak laboratuvar testleriyle konulabilir. Otuz dakika veya daha az sürede sonuç veren hızlı influenza tanı testleri en sık kullanılmaktadır. Bu test yanlış negatif sonuçlar verebildiğinden, özel laboratuvarlarda yapılan daha kesin ve hassas grip testleriyle tanı desteklenmelidir. Tedavide bazı ülkelerde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ciddi komlikasyonları ve ölümleri azaltabilir. Ancak ideal olarak semptomların başlangıcından itibaren 48 saat içinde tatbik edilmeleri gereklidir. Bazı influenza virüsleri antiviral ilaçlara karşı tedavinin etkinliğini sınırlayan direnç geliştirmektedirler. Antiviral ilaçlar dışında semptomlara yönelik destek tedavisi uygulanır.

Yolcular için Risk

Grip bütün dünyada yaygın bir hastalıktır. Ilıman iklimlerde mevsimsel salgınlar en fazla kışın meydana gelirken, tropikal bölgelerde düzensiz salgınlar şeklinde bütün yıl boyunca görülür. Aşısız yolcular için risk her zaman mevcuttur.

Haberin Devamı

Korunma

Hastalıktan ve/veya ciddi sonuçlardan korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Güvenli ve etkili aşılar mevcuttur ve 60 yıldan fazla zamandır kullanılmaktadır. İnfluenza virüsleri sürekli değişim gösterirler. Aşıda bulunan virüsler, dolaşımdaki virüslerle iyi eşleştiği zaman aşı çok etkili olur. Yaşlılarda aşı hastalıktan korumada daha az etkili olabilir ancak hastalığın şiddetini, komplikasyonlarını ve ölümü azaltabilir. Aşı ciddi komplikasyonlar açısından yüksek risk grubunda yer alan insanlar, bu insanların bakımıyla ilgilenen ve birlikte yaşayan insanlar için özellikle önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütünün yıllık aşılanmayı önerdiği gruplar:

Gebeliğin herhangi bir aşamasındaki hamileler
6 ay – 5 yaş arası çocuklar
65 yaş ve üzeri yetişkinler
Kronik sağlık sorunları olanlar
Sağlık çalışanları
Seyahat Dönüşü Öneriler
Kendinizi hasta hissediyorsanız, özellikle ateş öncelikli olmak üzere grip belirtileriniz varsa hemen doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Seyahatinizden mutlaka bahsedin.
Hastalığınız boyunca diğer insanlardan uzak durun.