13.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
AMASYA DHA-AA
Amasya’nın Suluova ilçesinde kapatılma kararı alınan Yeni Çeltek Maden İşletmesi’nin 220 işçisinin yerin 1200 metre altındaki açlık grevleri sürüyor. Grevin 8’nci gününde 34 işçi fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerin sadece şekerli su içtikleri belirtildi.
Soma Holding’e ait Gürmin Enerji A.Ş.’nin aldığı Yeni Çeltek Maden Ocağı’nı kapatma kararı, madende çalışan işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. 8 gün önce madene inen işçiler açlık grevini sürdürüyor. 220 kişi ile açlık grevine başlayan işçilerden 8 gün içerisinde toplam 34 kişi rahatsızlanarak Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. İşçilerin, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, “Genel Başkanımız Nurettin Akçul ile birlikte yerin 1200 metre altında açlık grevinde olan işçilerimizin yanına indik. İşçilerimizin son durumu çok iyi değil, madende 3 işçi rahatsızlanmasına rağmen tedaviyi kabul etmiyor. İkna etmeye çalıştık. Fakat mücadelemiz sonuçlanana kadar gerekirse burada ölürüz dediler. İstediğimizi elde edene kadar açlık grevimiz devam edecek. İşçilerimiz sadece şekerle suyu karıştırıp içiyorlar” dedi.
‘2 facia yaşandı’
Yer altındaki açlık grevini sürdüren işçiler, Kuran-ı Kerim okuyup dua ederek, Kutlu Doğum Haftası’nı kutladı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin durumunun kötüye gittiğini, son olarak 4 işçinin daha hastaneye kaldırıldığını, işçiler için artık endişelenmeye başladıklarını söyledi. Çatal, şöyle devam etti:
“Bu işletmede 2 büyük facia yaşandı. Birinde 67, diğerinde 70 arkadaşımız şehit oldu. Bu acıları çeken işletmeyi şimdi babasının malı gibi kapatmaya, buradaki işçileri zorunlu olarak Soma’ya götürmeye çalışıyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz sadece ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Sıkıntılarımız artıyor, ancak dayanışmamız da artıyor. İşçiler ve ailelerin tek isteği ekmeklerini burada kazanmak, burada yemek. Madencinin canlısı para etmiyor, biliyoruz. Burada bir arkadaşımız ölecek ki bu iş çözülecek. Devlet yetkililerinden burada bir işçi ölmeden bu işi çözmelerini istiyoruz.”
Açlık grevindeki işçilerden Güneş Tiryaki ise 16 yıldır madende çalışarak geçimini sağladığını belirterek “Biz rızkımızı temin etmek için madenciliği seçtik. Madencinin kazandığı ekmek diğer ekmeklere benzemez, en temiz kazançlardandır. Biz devletimize, milletimize karşı değiliz, ekmeğimizin peşindeyiz” dedi. Açlık grevindeki işçilerden İsa Karaköse’nin eşi Sati Karaköse de eşleri yer altında durduğu sürece kendilerinin de yer üstünde eylemlerine devam edeceklerini belirtti.