GündemGereksiz yere yoğun bakımda tutulan 12 bebek öldü! Soruşturmada son dakika gelişmesi

Gereksiz yere yoğun bakımda tutulan 12 bebek öldü! Soruşturmada son dakika gelişmesi

13.10.2024 - 15:23 | Son Güncellenme:

Yenidoğan bebekleri SGK'dan para almak için gereksiz yere özel hastanelerin yoğun bakımlarına sevk ederek vurgun yapan çete nisan ayında çökertilmişti. Doktor ve hemşirelerin başrolde olduğu skandalda 12 bebek hayatını kaybetmişti. Gündeme bomba gibi düşen yenidoğan skandalında soruşturma tamamlandı.

İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda, 112 Acil Çağrı Merkezinde çalışan kişilerle ortak hareket ederek bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek haksız kazanç elde ettikleri belirlenen aralarında doktorlarında yer aldığı onlarca kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Peki soruşturmada son durum ne? Detayları CNN TÜRK muhabiri Sinan Ağca aktardı; “Soruşturma Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı örgütlü suçlar ve terör örgütlü suçlar tarafından yapılıyordu. Soruşturma artık tamamlandı, fezleke ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Burada artık davaya dönüşmesi için ve oradaki yenidoğan ölümlerine neden olan kişilerin hesap vermesi için artık sona gelindi. Fezleke ile beraber artık davanın açılmasını bekliyoruz.

Peki ne olmuştu? Bir yenidoğan şebekesi vardı. Şebekenin başında bir doktor bulunuyordu. Doktorun yönlendirmesiyle beraber içerisinde doktorların, hemşirelerin olduğu pek çok kişi yenidoğan çocukların hasta olmasa dahi onların belirledikleri hastanelerde, anlaştıkları hastanelerde İstanbul, Çorlu ve Tekirdağ’da 8 tane özel hastane ile anlaşmışlardı ve özel hastanelerde yoğun bakım ünitelerine taşıyıp çocukları o noktalarda uzunca süre tutuyorlardı.

Haberin Devamı

‘DEVLET GÜNLÜK 8 BİN TL’YE KADAR ÖDEME YAPIYOR’

14 gün bebekleri tutuyorlardı, bu noktada devletin özel hastane dahi olsa yapılan tedaviler neticesinde SGK’nın özel hastanelere ödediği bir ücret vardı. Yenidoğanlar için yoğun bakım ünitesinde günlük 8 bin TL’ye kadar fiyat ödüyordu devlet.

‘DEVLETİ YÜZ MİLYONLARCA LİRA DOLANDIRDILAR’

Amaçları ise bebekleri yoğun bakımda ne kadar fazla tutarlarsa devleti o kadar fazla dolandırmaktı. İşlem karşılığında devleti yüz milyonlarca lira dolandırdıklarını söyleyelim.

‘12 BEBEK HAYATINI KAYBETTİ, 3 BEBEK YARALANDI’

Hazırlanan fezlekede 47 kişinin adı geçiyor. 47 kişi artık hakim karşısına çıkacak. Peki yaptıkları düzenbazlıkla ne yaşanmıştı? Aldıkları yoğun bakım ünitesindeki bebeklere bulundukları noktada doktorun olmaması, çoğu zaman hemşirenin müdahale etmesi, götürdükleri hastanede yeteri kadar ekipmanın olmaması 12 bebeğin hayatını kaybetmesine neden oldu. 3 bebeğin de yaralandığını aktaralım.

NE CEZA ALACAKLAR?

Örgüt yöneticisi doktorun da aralarında bulunduğu 47 şüpheli hakkında kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık, örgüte bilerek isteyerek yardım etmek, ihmalli davranışla kasten adam öldürmek, suç işlemek, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri ele geçirmek ve yaymak gibi suçlardan cezalandırılması istendi.