GündemGebeliğin 30. haftasında neler olur?

Gebeliğin 30. haftasında neler olur?

01.05.2018 - 13:37 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 30. Haftasında anne ve bebekteki değişiklikler ve gelişmeler nelerdi? Doğum hazırlıklarının son hızla devam ederken bebeğin dış dünya ile bağlantısının da giderek arttığı bir dönemdir. Bu dönemde anne adaylarını neler bekliyor?

Gebeliğin 30. haftasında neler olur

Bebekteki gelişimler

Haberin Devamı

30 haftalık gebelikte bebek 28. haftasındadır. Bu dönemde bebeğin vücudunun kaplı olduğu Lanuga isimli tüyler dökülmeye başlar. Bebeğin diyafram kası gelişir, anne günde birkaç kere bebeğin hıçkırdığını hissedebilir, endişelenecek bir şey olmadığını bilmelisiniz bebek sadece dış dünyaya hazırlanmak için nefes egzersizleri yapıyor.

Bunların yanı sıra bebeğinizin beyin kıvrımları iyice gelişmiştir ve bebek artık dış dünyadaki seslere tepkileri artmış, uzmanların tavsiyesi bu dönemden itibaren bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ona klasik müzik dinletmeniz yönündedir.

Bebeğin ışığa da tepkileri başlamıştır ve ışığa doğru dönmeye başladığı gözlemlenebilir. Yani bebek artık etrafının farkına varmaya başlamıştır. Kemik iliği gelişimini tamamlayıp kan hücresi üretimine başlar. El ve ayak tırnakları ise uzamaya başlamıştır. Bebek artık bu dönemde ortalama 43 cm boyunda ve 1.400 gr ağırlığa ulaşmıştır.

Haberin Devamı

Annedeki gelişmeler

Bebek hızla büyüdüğü için annede uykusuzluk ve rahatsızlık şikâyetleri bu dönemde bir miktar daha çok artar. Bebeğin saçları uzadığı için mide yanmaları yakınmaları olması normaldir.

Göbek deliğinden ölçüldüğünde rahmin, deliğin 10 cm. üzerindedir. Pubik simfizden rahmin tepe noktasına kadar olan ölçü, 30 cm’dir. Kaburga kemiğinin altında rahmin büyüdükçe nefes alma ile ilgili sıkıtılar yaşanabilir. Bu sıkıntılar özellikle yatarken artabilir bunun için yüksek yastıkta yatılması anne adayının daha rahat nefes almasını sağlar.

Sağlıklı bir gebelik için ortalama her hafta 500 gr alınması tavsiye ediliyor. Şuan anne adayının hamilelik başından bu yana 11 ila 14 kg alması doktorların sağlıklı bulduğu bir gelişimdir.

Anne bebeğin beyin gelişiminin arttığı bu dönemde özellikle Omega 3 tüketimine özen göstermelidir. Annelerin bu dönemde öğünlerinde keten tohumu, sardalye, somon, uskumru, ceviz, semizotu, ıspanak, brüksel lahanası, soya fasulyesi gibi Omega 3 bakımından zengin besinlere yer vermeleri tavsiye edilir.