GündemGebeliğin 20. Haftasında Neler Oluyor?

Gebeliğin 20. Haftasında Neler Oluyor?

21.04.2018 - 18:40 | Son Güncellenme:

Hamileliğinizin 20. Haftası demek 5. Ayı bitiriyorsunuz demektir. Bu ay bebeğinizde birçok gelişme meydana geldi, sizin dış görünüşünüz değişti. İkinizdeki bu değişim ve gelişim dışarıdan da fark edilir hâle geldi. Bakalım fetüsün artık büyümeye başladığı bu ayın son haftasında neler oluyor…

Gebeliğin 20. Haftasında Neler Oluyor

Gebeliğin 20. Haftasında Bebek

Haberin Devamı

Bebeğiniz ve siz bu heyecanlı yolculuğun yarısını tamamladınız. Bu hafta bebeğinizin boyu 15-17 cm arasında, kilosu ise 280-310 gr civarındadır. Bebeğinizin kalp atışını ultrasonda duyabilirsiniz, ayrıca birkaç haftadır da seslere karşı çok duyarlı. Sesinizi duyup içeride tepkiler verebilir. Bebeğiniz bu ay ve özellikle bu hafta kısa kısa uyuyup uyanmalar yaşıyor. Bebeğinizle konuşup ninniler söylemeniz için harika bir dönem. Eskisi kadar hareket etmediğini düşünebilirsiniz bunun sebebi kendine uygun pozisyonlar bulup uyuyor olmasından kaynaklıdır.

Doktorlar, genellikle 5. ayda üçlü tarama testi isterler. 20. hafta da 5. Ayın son haftası olduğu için sizden de istemedilerse bu hafta isteyebilirler. Üçlü tarama testi; Trizomi 21 (down sendromu), trizomi 18 (edwards sendromu) gibi hastalıkların ihtimali ölçülür. Hastalıkların teşhisi kesin olarak konulamaz ama ihtimalinin yüksekliği veya azlığı bu testlerde belirlenir. Doktorunuz sizden üçlü tarama testi isterse hemen endişelenmeyin bu bebeğin hasta olduğu anlamına gelmez, doktorlar bu testi genellikle her gebelikte isterler.

Haberin Devamı

Üriner sistemi yani halk arasında bilinen adıyla, boşaltım sistemi tam anlamıyla bu hafta gelişimini tamamlıyor. Bebeğinizin bu haftalar kalbi çok hızlı atıp çok fazla kan pompalıyor. Bu sebeple uyuduğu zamanların dışında fazla hareketli olup sizi rahatsız edebilir hatta uykunuzdan uyandırabilir. 20. haftanın sonunda tam anlamıyla bir bebek görüntüsünü alır.

Gebeliğin 20. Haftasında Anne

Artık karnınız iyice belirginleşti ve dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz net olarak belli oluyor. Hamilelik kilolarını almaya başladınız bile. Artık sağlıklı beslenmeye hem bebeğiniz hem kendiniz için daha fazla dikkat etmelisiniz. Ödem yapacak yiyeceklerden ve özellikle tuzdan uzak durmalısınız. Fetüs büyüdüğü için rahminiz de büyümeye başladı.

Değişen vücudunuzdan kaynaklı bel, karın ve üst bacak bölgelerinde çatlaklar ve kaşıntılar meydana gelebilir. Çatlak, kaşıntı ve gerilmeyi azaltmak için doktorunuza danışarak losyon ve kremler kullanabilirsiniz. Çoğu hamile kadında 20. haftanın sonunda demir eksikliği görülebilir. Bu yüzden halsizlik, yorgunluk gibi sorunlarınız olabilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna da dikkat etmelisiniz. Rahminiz genişlediği için mikrop ve enfeksiyon kapma ihtimaliniz yükseliyor.

Yazarlar