GündemBerat Albayrak'ın kitabındaki günlük 100 bin varillik rezerv detayı! 'Bölgedeki ilk derin sondajı başlattık'

Berat Albayrak'ın kitabındaki günlük 100 bin varillik rezerv detayı! 'Bölgedeki ilk derin sondajı başlattık'

04.05.2023 - 08:29 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için reform niteliğinde adımlar atan Berat Albayrak, 'Burası Çok Önemli' isimli kitabında, Gabar'daki günlük 100 bin varillik petrol keşfinin hikayesini çarpıcı ifadelerle anlatıyor.

Berat Albayrakın kitabındaki günlük 100 bin varillik rezerv detayı Bölgedeki ilk derin sondajı başlattık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gabar'da günlük 100 bin varillik petrol üretimi yapabilecek rezerv açıklamasıyla birlikte, kritik bir eşik daha aşıldı. Türkiye'nin enerjide kendi kendine yeterliliğinin yapı taşlarını ören dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, 'Burası Çok Önemli' adlı eserinde, petrol keşifleri detaylıca ele alınıyor.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için reform niteliğinde adımlar atan Berat Albayrak, 'Burası Çok Önemli' isimli kitabında, günlük 100 bin varillik petrol keşfinin hikayesini çarpıcı ifadelerle anlatıyor.

ENERJİ KEŞİFLERİNİN SEYRİ ANLATILIYOR

Kitabın "Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak" başlıklı bölümünde Türkiye'nin denizlerde ve karalardaki enerji keşiflerini hikayesi detaylıca ele alınıyor.

İlgili bölümün 49. Sayfasında kara rezervlerinin aranması şu ifadelerle anlatılıyor:

"Derin sondajları ve petrol arama seferberliğini yalnızca denizlerde değil karada da başlattık. Önce Şemdinli'den Cizre'ye, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar olan alandan uçakla gravite manyetik veri toplama işlemini ülkemizde ilk kez gerçekleştirdik. Dikkatiniz çekerim bu daha önce yapılmamış bir çalışmaydı."

SINIRIN SIFIR NOKTASINDA BAŞLATTIK

Sınırın sıfır noktasında derin sondajlara başladıklarını da vurgulayan Albayrak, "Daha sonra Hakkari Çukurca'da Irak sınırına 3 kilometre mesafede yani sınırın sıfır noktasında derin petrol sondajını başlattık. Bakan olduğum dönemde bizzat sondaj bölgesine gidip çalışmaları yerinde inceledim. İlk derin sondaj için 4 bin 500 metrelik hedef koyduk." İfadelerine yer veriyor.

Haberin Devamı

BİZ SAHAYA İNDİK

Kitapta efsaneleri gerçeğe çevirdiklerini belirten Albayrak şöyle devam ediyor: "Yıllardır bu bölgedeki yeraltı kaynaklarıyla ilgili hep konuşulur, efsaneler, hikayeler üretilirken, biz sahaya indik ve ülkemiz tarihinde bu bölgedeki ilk derin sondajı başlatmış olduk. O gün atılan tohumlar Türkiye Petrolleri A.O'yu bugün günde 60 bin varil petrol üreten bir şirket haline getirdi. İnanıyorum ki karada da güzel keşifler yapacak ve çok yakında günlük 100 bin varili geçeceğiz."

Berat Albayrakın kitabındaki günlük 100 bin varillik rezerv detayı Bölgedeki ilk derin sondajı başlattık

ŞIRNAK'TA 1 MİLYAR VARİL REZERVLİK PETROL KEŞFİ SEVİNCİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gabar Dağı’nda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak’ta sevinç ile karşılandı. Vatandaşlar rafinerinin de Şırnak’a kurulmasını talep ederken, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin “Şırnak Gabar bölgesinde Esma Çevik yapısının 4 katı büyüklüğünde yaklaşık 1 milyar varil, yerinde rezerve sahip petrole ulaşmış durumdayız. Bundan sonra hedefimiz süratle sahayı geliştirip, burada keşfedilmiş olan petrolü ekonomiye hızlıca kazandırmak” dedi.

Haberin Devamı

Şırnak’ta geçen yıl açılan Şehit Esma Çevik petrol kuyularından sonra dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabar Dağı’nda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol keşfini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca yapılan keşfin Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin 10’da 1’ini tek başına karşılayacağını ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın’ın adının verildiği sahadan sağlanacak petrolün, ülkenin tamamında üretilenden daha fazla olacağını vurguladı. Yerin 2 bin 625 metre altından çıkarılacak petrolün kalitesinin çok yüksek olduğu da belirtilirken, yapılan keşif özellikle kentte sevinçle karşılandı. 

‘YILLARDIR BUGÜNÜ BEKLİYORDUK’

1984-1989 yılları arasında, o dönem Siirt’in ilçesi olan Şırnak’ta belediye başkanlığı yapan Mehmet Salih Uğur, “Şırnak, 3 mahalle ve 12 bin nüfusluydu. Çok küçüktü. Yatırım yoktu. Şu anda kimse çalışkanı sevmiyor. Oysa bizim Cumhurbaşkanımız çok çalışkandır. Çok çalışıyor, halkı seviyor halk da onu seviyor. Biz Şırnak’tan petrolün çıkmasını bekliyorduk. Cumhurbaşkanımız çıkardı. Çok üzerinde duruyor. Şu anda 10 kuyuya yakın çalışma var. Şırnak’ın mahallerinde var. Yıllardır bugünü bekliyorduk. İnşallah çok çok daha güzel olacak. Petrol burada ucuz olur. Başka yerden gelince daha pahalıdır. Burada olursa Şırnak için çok avantajlı olur. Burada rafineri kurulması ile beraber en az 2 bin kişi çalışır. O zaman Şırnak’ta işsizlik kalmaz” dedi.

Haberin Devamı

Şırnak Şoförler Odası Başkanı Muhyettin Caner de “Şırnak’a çok katkı verecek bir petrol. Merkezde rafineri açmayı istiyoruz. Bizim gençlerimizin hepsi işsiz. Şırnak’ta çok güzel şeyler olacak. Hem Şırnak- Van yolu hem bu petrol tesisi kurulsa Şırnak büyüyecek, çok genişleyecek. Ülke ekonomisine de büyük katkı verecek” diye konuştu.

Vatandaşlardan Mehmet Kadri Tatar da “İnşallah daha güzel rezervler de çıkar. Türkiye’ye katkısı olduğu zaman Şırnak’ta da iş sahası, iş istihdamı olacak. Türkiye büyüyecek. Ülkemiz için çok mutluluk vericidir. Şırnak’ı bir petrol şehri olarak görüyoruz. Bu bizim için çok mutluluk vericidir. Şırnak halkı da çok mutludur. İnşallah bu mutluluk yarın istihdama dönüşür, gençlerimiz iş bulur. Cumhurbaşkanımızın 5 yıl daha görevde olması Şırnak’ın petrol şehri olmasını sağlar. İnşallah bu huzur ve güven ortamı devam eder. En önemli şey budur. Her şeyin başı huzur, güvenlik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Vatandaşlardan Osman Basan ise “Gabar’da çıkan petrolle çok mutlu olduk. Rafinerinin Şırnak’ta kurulması bizim için çok önemli. Rafinerinin burada kurulması ile binlerce kişi ekmek kazanır buradan. 81 ilde en çok işsizlik Şırnak’ta var. Bu petrol işsizliği yarı yarıya indirebilir. Batman’a sağladığı katkıyı Şırnak’a da katacaktır. Şırnak ekonomisine çok büyük katkısı olacak” diye konuştu.

Sekvan Çetin de “Bu şehrimiz için çok büyük bir nimettir. Biz rafinenin şehrimize kurulmasını istiyoruz. Gençlerimiz işsiz. Memleketimizde iş imkanı yok. Bu olursa en az 2 bin genç işe kavuşur. Şırnak ekonomisine çok katkı sağlar. Bizi çok daha ileriye götürebilir. Bizim için çok önemli” dedi.

Berat Albayrakın kitabındaki günlük 100 bin varillik rezerv detayı Bölgedeki ilk derin sondajı başlattık

‘1 MİLYAR VARİL, YERİNDE REZERVE SAHİP’

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin de “Görevimizin başındayız. Şehit Aybüke Yalçın keşfi hayırlı olsun. Türkiye’nin en kaliteli petrolünü bu dağlarda üretmek nasip oldu. 2018 yılında havadan gravite manyetikle aslında Gaziantep’ten Hakkari’ye kadar bölge jeolojisinin fotoğrafını çekmiş durumdaydık. O veriler bize bu çalışmalar için ışık tutuyor. Şırnak Gabar bölgesinde Esma Çevik yapısının 4 katı büyüklüğünde yaklaşık 1 milyar varil, yerinde rezerve sahip petrole ulaşmış durumdayız. Bundan sonra hedefimiz süratle sahayı geliştirip, burada keşfedilmiş olan petrolü ekonomiye hızlıca kazandırmak. İki kat artırdığımız ham petrol üretimini burada yaptığımız keşifle beraber daha da geliştirme imkanını yakalamış durumdayız. Çok şükür yaptığımız sondajla 2625 metrede petrol keşfine ulaştık. Kuyumuz Türkiye’nin en kaliteli petrolü. Sahayı daha iyi tanımak, anlamak için kuyular kazıp, çünkü bu arazinin içerisinde sismik yapı ile beraber ilerleyebilme imkanımız yok. Coğrafyayı görüyorsunuz. Değil sondaj yapmak, neredeyse yürümek bile çok zor. Biz görevimizin başındayız. Devam ediyoruz. Bizim bu operasyonumuzu güvenli kılabilmek için dağlarda saatlerce yaz, kış gece gündüz nöbet bekleyen bütün kahramanlarımıza selam olsun. Biz memleketin ve milletin sevdalısı olarak çalışmaya devam edeceğiz” dedi.