24.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Polis Akademisi Başkanlığı’nca hazırlanan, “Uluslararası bir tehdit olarak FETÖ” başlıklı raporla, örgütün yurt dışı yapılanması ve yeni stratejilerle sürdürmeye çalıştığı faaliyetleri deşifre edildi. FETÖ’nün Rusya, Orta Asya, Kafkaslar ve Ortadoğu’da başta ABD olmak üzere yabancı istihbarat servislerinin çıkarlarına hizmet ettiği belirtildi.
Raporda, Fetullah Gülen’in ikametgâhı olması nedeniyle ABD’nin örgütün halihazırda dünya çapında faaliyetlerinin merkezi konumunda olduğu, örgütün ABD’de yaygın bir okul yapılanması, ticaret ağı ve sahip olduğu milyarlarca dolara ulaşan bir ekonomik hacmi olduğu belirtildi. Örgütün ABD’de 140’ın üzerinde okulu bulunduğu ve bu okullarda yaklaşık 60 bin öğrencinin eğitim aldığı aktarılan raporda, örgütün ekonomik faaliyetleriyle ABD’den yılda 500 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği anlatıldı.
Aparat gibi kullanıldı
Raporda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasıyla güç boşluğu oluşan geniş alanları kontrol altına almak isteyen ABD’nin askeri, siyasi ve sosyoekonomik politikalarını bölgeye yerleştirmek için FETÖ’yü aparat olarak kullandığına, Rus İstihbarat Teşkilatı’nın (FSB) 2002’de FETÖ okullarının Amerikan istihbarat teşkilatı CIA adına Rusya’nın ulusal çıkarlarına aykırı istihbarat çalışmalarında bulunduğunu saptadığına işaret edildi. Örgütün, Orta Asya yapılanmasını çözen ve ABD çıkarlarını koruma amacı taşıdıklarını tespit eden ikinci ülkenin Özbekistan olduğu vurgulandı.
Türk makamlarının çalışmaları sonucu Afganistan’daki FETÖ yapılanmasına önemli darbeler vurulduğuna dikkat çekilen raporda, örgüte ait 12 okulun Türkiye Maarif Vakfı’na devredildiği, örgütün Kafkaslar, Orta Asya’ya ve Rusya’ya açılan kapı olarak gördüğü Azerbaycan’ın ise FETÖ için çok büyük bir önem arz ettiği, bu nedenle örgütün Türkiye’den sonra yaygınlık kazanmaya çalıştığı en önemli ülkenin Azerbaycan olduğu vurgulandı. Ayrıca FETÖ’nün Ermeni diasporası tarafından siyasi destek gördüğü ve sözde Ermeni soykırımı konusunda diasporayla yakından çalıştığı bilgisine de yer verildi.
Mısır istihbarat servisi
Raporun, Ortadoğu ile ilgili kısmında, FETÖ’nün Ortadoğu’da Fransız ve İngiliz etkisine alternatif olarak ABD’nin etkisini yaymayı hedeflediği, örgütün Ortadoğu’da da kendi ideolojisini yaymak ve geniş kitlelere hitap etmek amacıyla basın ve yayın faaliyetleri yürüttüğü ifade edildi.
Örgütün gerginleşen Mısır-Türkiye ilişkilerini kendisine açılmış bir alan olarak değerlendirdiği, bu kapsamda ülkede uzun yıllara dayanan faaliyetleri neticesinde Mısır istihbarat servisleri ile güçlü ilişkilere sahip hale geldiği de raporda belirtildi.
Raporda “FETÖ’nün uluslararası yapılanmasının aydınlatılması, sadece Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından değil, uluslararası barış ve güvenlik için de önemlidir. Dış istihbarat örgütleri, FETÖ gibi taşeronlar aracılığı ile millet iradesini ipotek altına almaya çalışmaktadırlar” denildi.