20.09.2008 - 11:52 | Son Güncellenme:
KONYA'nın Akşehir İlçesi'nde yaşayan, Bandırma'daki batan Ro- Ro gemisinin elektrik teknisyeni İbrahim Savaş (37), 'Hayat N' isimli geminin hatılı yükleme sonucu battığını söyledi. Makine dairesinden elektrik kabolusuna tırmanarak kurtulduğunu ifade eden Savaş, gemi batarken TIR'lardan hala korna seslerinin yükseldiğini belirtti.
Bandırma Limanı'nın 1 mil kadar açığında batan 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisinden kurtulan elektrik teknisyeni İbrahim Savaş, 10 günlük izin alarak memleketi Akşehir'e geldi. Evli ve 2 çocuk babası olan Savaş, 10 yıldır gemilerde elektrik teknisyeni olarak çalıştığını söyledi.
Batan Ro-Ro gemisi Hayat-N'in Ambarlı-Bandırma hattında tır ve yük taşıdığını belirten Savaş, olay gecesinde gemide yaşananların mahşeri andırdığını ifade etti.
180 metrelik geminin ağırlık merkezinin üst tarafta olmasının, geminin batmasına yol açtığını savunan İbrahim Savaş, olay anını şöyle anlattı:
"İkinci kaptan Uğur, bana yüklemenin tamamlandığını ve geminin erken kalkacağını söyledi. Kamaramı kilitleyerek aşağıya indim. Makineleri çalıştırmaya başladık. Bu sırada gemi birden sancağa (sağa) doğru 15 derece falan yattı. Beş dakika sonra iskele tarafına balans istediler. Yalnız gemi 5 dakika içinde çok çabuk düzeldi. 'Hayat N' daha önce okyanus çalıştığı için geminin batacağına kanat getirmedik. Gemiye tam yol verdiler. Bir süre sonra bu sefer gemi birden iskeleye yatmaya başladı. Sürekli yattı, ama biz batacağına hala inanmadık. 77 tane TIR vardı. Çok fazla bir yükleme de yoktu. Makineler yağ basıncı düşünce, alarm verdi. Jeneratörün bir tanesini kapattık. Bu sırada geminin yatması nedeniyle tırlar gürültüyle geminin yan saçlarına vurdu. Biz o anda artık battığımızı anladık. İkinci çarkçı benim önümden yukarıya kapıya çıkmaya çalışıyordu. Bende seyyar elektrik kablolarına tırmanarak yukarıya çıkabildim. Geminin dışına ulaştığımız da biz personel olarak 4 kişiydik. Fakat geminin baş tarafından durum çok kötüydü. Yaklaşık 100 kişi orada toplanmış yardım istiyordu. Bağıran, küfreden, şahadet getirenler, kendini denize atanlar vardı. Gemi yatmış, herkes yan tarafında bekliyordu. Personel atlamayın diye şoförlere bağırıyordu. Ama bazıları atladı. Atlayanlardan birisi de öldü. Biz bekledik. Bir süre sonra limana bağlı römorkörler geldi. Can yeleğindeki düdüğü çaldık. Römorkördekiler, projektörle tarayarak kalabalık olan bölüme yanaştı. Bizde bulunduğumuz yerden geçerek kalabalığın yanına gittik. Biz gelen sivil römorkörlere atlayarak kurtulabildik. Tabi tırların içinde kaçak yolcu varsa sayı artabilir. Gemi baterken hala tırlardan korna sesleri yükseliyordu."