29.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DAMLA YUR İstanbul
Umut Vakfı tarafından “Bireysel Silahsızlanma Günü” kapsamında dün Taksim’de “Sessiz Ayakkabılar Yürüyüşü” düzenlendi.
Silahla hayatını kaybedenlerin ayakkabıları, fotoğrafları ve karanfillerin kırmızı halı üzerine bırakıldığı etkinliğe Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, oğlunu 19 yıl önce maganda kurşunuyla kaybeden Umut Vakfı’nın kurucu başkanı Nazire Dedeman Çağatay da katıldı.
Çağatay, “Arabanın ulaşımı kolaylaştırmak gibi bir işlevi vardır ve dikkatsiz kullanımında da kazalar olur. Ancak, silahın öldürmekten başka hiçbir işlevi yoktur. Buna artık bir son vermek gerekiyor. Ben yeter artık diyorum. Demekten de yorgun düştüm. Bireysel silahlarla evladını kaybeden ailelerin neler yaşayacaklarını aynı nedenle evladını kaybetmiş bir anne olarak o kadar derinden hissediyorum ki yoruldum. Başbabakan ve milletvekillerine sesleniyorum: 3 yıldır bekleyen silah kanun tasarısını yeniden ele alın” diye konuştu. Bu yılkı mağdur konuşmalarına haziran ayında Şanlıurfa’da yol ortasındaki bir hesaplaşma arasında kalan belediye otobüsünün içinde başına gelen bir kurşunla hayatını kaybeden 8 yaşındaki Yusuf Kerem Demirel’in babası Halil İbrahim Demirel ile İzmir’de 1 ay önce parkta oynarken nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla hayatını kaybeden 6 yaşındaki Umut Ceylan’ın babası Ufuk Ceylan da katıldı.
Silahlı şiddet olayları artıyor
UMUT Vakfı, Türkiye’de 2011 yılının ilk 6 ayında, 2001 yılı aynı dönem verilerine göre silahlı şiddet olaylarının yüzde 83 arttığını tespit etti. Silahlı olayların nedenlerinden yüzde 23,5 oranında aile içi şiddet, yüzde 33,8 oranında arkadaş, tanıdık, hasım akraba ve gönül ilişkileri. Silahlı şiddet olaylarının yüzde 57,3’ü tanıdıklar arasında gerçekleşiyor. Silahlı olayların yüzde 4,3’ü intihar olarak gerçekleşti. Kasten ya da planlı olaylar ise yüzde 16,9.
Türkiye’de 17 milyon ruhsatsız silah var
UMUT Vakfı’nın verilerine göre suçların yüzde 65’i ateşli silahlarla işleniyor. Bunların yüzde 84’ünde ruhsatsız silah kullanılıyor. Türkiye’de 2.5 milyon ruhsatlı silah var. Her yıl ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla hayatını kaybediyor. Türkiye’de 17 milyon ruhsatsız silah var olduğu değerlendiriliyor. 80 milyonluk nüfusta 20 milyonluk silah; her 4 kişide 1’inde silah var. ABD’de 300 milyonluk nüfus başına 1 silah düşerken bireysel silahlarla hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bin. Türkiye’de ki bir silah ABD’dekinden 3 kat daha ölümcül.
CHP teklif hazırladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bireysel silahsızlanmayla ilgili yeni bir teklif hazırladıklarını ve yakın zamanda Meclis’e sunacaklarını bildirdi. CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin ile Mahmut Tanal da, “maganda kurşunu” sonucu meydana gelen ölüm veya yaralama olaylarında alınan cezaların Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) taksir hükümlerine göre belirlenmesi yerine olası kast hükümlerine göre cezalandırılması için kanun teklifi verdi.
ANKARA Milliyet