08.10.2009 - 10:59 | Son Güncellenme:
Eskişehir’de ilgili kurumların 4 yıl önce çalışmalarına başladığı Eskişehir Yazılım Üssü projesinden yaklaşık bir milyon lira harcandıktan sonra vazgeçildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Eskişehir Yazılım Üssü çalışmaları, Valilik, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi ve KOSGEB arasında Şubat 2005’te imzalanan protokolle başladı.
Söz konusu çalışmalar dönemin Valisi Kadir Çalışıcı ve TBD Eskişehir Şube Başkanı Uğur Akkuş tarafından yürütüldü. Yazılım Üssü kurulması için Haziran 2005’te yazılım konusunda önemli çalışmaları bulunan İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nde toplantı yapıldı.
Ağustos 2005’te restore ettirilen tarihi binada Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimciler Eğitim Merkezi kuruldu. Yine Ağustos 2005’te Dünya Bankası Türkiye Ofisi Finans Uzmanları Eskişehir’i ziyaret ederek Yazılım Üssü Projesi hakkında bilgi aldı. Uzmanlar, söz konusu projeye Dünya Bankası’nca destek verilmesini sağladı.
Ekim 2005’te Dünya Bankası Washington Merkez Ofisi’nden GDLN Avrupa, ABD, Orta Asya Bölge Koordinatörü Gary Fine, Paris Ofisi’nden Nicholas Meyer ve Türkiye Ofisi’nden Firuzan Bilir, Eskişehir Yazılım Üssü ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Vali Kadir Çalışıcı’yı ziyaret etti.
Bu arada, kentteki bazı yetkililer Yazılım Üssü çalışmalarının 1992 yılında kurulan Teknoloji Geliştirme Merkezi çatısı altında devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Bunun üzerine Aralık 2005’te Ticaret Odası’nda "Eskişehir’e İkinci Teknoloji Araştırma Merkezi Kurulmalı mı?" konulu toplantı düzenlendi. Vali Çalışıcı, burada yazılım üssü kurulmasına ihtiyaç olduğu yönünde açıklama yaptı.
Kasım 2006’da Genç Patronlar Yenilikçi İş Fikri Yarışması düzenlendi.
AK Parti Eskişehir Milletvekili ve eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hindistan’ın Ankara Büyükelçiliği görevine vekalet eden Müsteşar S.K. Verma, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürü Ziya Karabulut, Eskişehir Yazılım Üssü’nü ziyaret etti.
Mart 2007’de 500 dönüm araziye yeni bina yapılması kararı alındı. Temmuz 2007’de KOBİ’ler ve Bilişim Zirvesi yapıldı. Mart 2008’de lise öğrencilerine, akıllı sınıflarda e-eğitim kapsamında yazılım ve donanım içerikli kurs verildi.
Nisan 2008’de Yazılım Üssü’nün de içinde yer alacağı Bilişim Vadisi kurulması kararı alındı.
-"ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KARDIR"-
Vali Mehmet Kılıçlar, yaptığı açıklamada, Eskişehir Yazılım Üssü’nün İl Genel Meclisinin 2005 tarihli kararıyla kurulduğunu belirterek, merkezin maliyetinin tamamının İl Özel İdaresince karşılandığını bildirdi.
Merkezin o dönem yaklaşık 700 bin liraya mal olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, şöyle devam etti: "Yazılım Üssü’ne bilişim konusunda ileri teknoloji diyebileceğimiz bir yatırım gerçekleştirilmiş. Eskişehir Yazılım Üssü geçen 4 yıllık süre zarfında yüksek kapasiteli bir yazılım ortamına ve gerekli altyapıya sahip olmasına rağmen, bu merkezin kapasitesine uygun bir eğitim çalışması düzenlenmediği, verildiği ifade edilen eğitimlerin de yeterli ve sürekli olmadığı tespit edilmiştir. Nisan 2009’da inceleme yapan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri kentte ikinci bir teknoloji geliştirme bölgesine gerek olmadığı konusunda görüş belirtmişler. Yazılım Üssüne günümüz rakamlarıyla 1 milyon lira İl Özel İdaresi kaynağı harcanmış, karşılığında da somut hiçbir netice alınamamıştır. Mevcut donanımın bugünkü değeri yaklaşık 200 bin liradır. Zararın neresinden dönülse kardır anlayışı ile Yazılım Üssü projesinden vazgeçilmiştir."
-PROJE EĞİTİM VE GELİŞTİRME MERKEZİ-
Kılıçlar, bu merkezin, sahip olduğu teknolojik donanıma paralel bir fonksiyon icra etmesi amacıyla Eskişehir’in inovasyonel proje yapma kapasitesinin artırılması ve rekabet kapasitesinin güçlendirilmesi konusuna ciddi katkı sağlayacak "Eskişehir Proje Eğitim ve Geliştirme Merkezi" adı altında bir merkeze dönüştürülmesinin sağlandığını kaydetti.
Eskişehir Proje Eğitim ve Geliştirme Merkezi’nin kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, mesleki ve sivil toplum kuruluşları ile diğer kurumların da yer alacağı bir eğitim ve koordinasyon merkezi olacağını ifade eden Kılıçlar, şunları söyledi: "Yeni merkez, birlikte oluşturulacak inovasyona dayalı fikirlerin ve sinerjinin, şehrin ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda projelere dönüştürülmesi ve bu projelere ulusal ve uluslararası fon ve hibelerden kaynak aktarma çalışmalarında değerlendirilecek. Şu anda bu merkezde çeşitli kamu kurumlarından, belediyelerden, Ticaret ve Sanayi odaları ile Ticaret Borsası’ndan 13 personel proje yönetimi eğitimi aldı ve mevcut imkanları değerlendirerek AB projeleri hazırlamaya başladı."