GündemErgenekon Davası'nda flaş gelişme

Ergenekon Davası'nda flaş gelişme

02.04.2014 - 19:29 | Son Güncellenme:

Mahkeme Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararını tamamladı. Karar 16 bin 600 sayfadan oluştu ve UYAP'a yüklendi. Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararını taraflar, heyetin imzasından sonra yarın görebilecek.

Ergenekon Davasında flaş gelişme

5 Ağustos 2013 günü karara bağlanan ve aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Gazeteci Tuncay Özkan ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da bulunduğu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararı 8 ay sonra tamamlandı. 16 bin 600 sayfalık gerekçeli karar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) de yüklendi. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün UYAP üzerinde dosyanın onayını yapamadı. Mesai bittiği için hakimlerin UYAP'taki onay işlemi yarına kaldı.
Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk yarın dosyanın onayını yapacak. Onayın ardından, davanın tarafları UYAP üzerinden gerekçeli karara ulaşabilecek.

Haberin Devamı

GEREKÇELİ KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Haber 7'ye konuşan Prof. Ersan Şen ise "Gerekçeli karar ne anlama geliyor? Serbest bırakılanlar tutuklanacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: İlk önce şunu belirteyim artık kimse içeri alınmaz. Çünkü mahkemenin yetkisi bitti artık. ÖYM'ler kaldırıldı artık. Yargıtay da tutuklama yetkisine sahip değil. Sonuçta Yargıtay aşaması tutuksuz geçecektir. 16 bin 600 sayfa gerekçeli karar mı olur? Bu nasıl bir iştir. Ne anlama geliyor bu; yerel mahkemenin kararının tescillenmesi anlama geliyor. İnsanlar artık yerel mahkemenin gerekçeli kararı ile mahkum olmuştur. Tabi mahkumiyet kesinleşmiş değil. Suçsuzluk karinesi devam ediyor. O insanlara suçlu muamelesi yapamayız" dedi.

Haberin Devamı

1-1.5 YILDAN ÖNCE İNCELENMEZ

Şen, "Karar geçerli karardır. Kabul edilecektir. Dava devam edecektir. Yargıtay inceleyecek, eğer onarsa insanlar mahkum olup içeri girecek tekrardan. Eğer olmaz da bozulursa o zaman yeni mahkemesine gidecek. Böyle bir dosya Yargıtay'a zaten 6 aydan önce gidemez. Çünkü karar tebliğ edilecek. Herkes gerekçeli temyiz dilekçelerini yazacak. Tüm dosyalar toplanacak ve Yargıtay'a gönderilecek. Ve bu dosya tahmini olarak 1-1,5 yıldan önce incelenmez" diye konuştu.

'DÜNYADA İLK KEZ...'

Şen, "Yarın akşam karar açıklanınca tutuklama olur mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi.

Asla, öyle bir durum olması söz konusu değil. Bu tip ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişiler dünyada ilk kez tutuksuz olarak yargılanacaklar. Bu durum bildiğiniz gibi nevi şahsına münhasır bir durum bu. Ama şu da vardır. AYM'nin kararı da doğrudur. Sen gerekçeli kararı zamanında yazamazsan bunlar da olur.