GündemEge’deki Karaçalı

Ege’deki Karaçalı

31.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dikili Karaçalı Deresi'ndeki kirliliğin Ege Denizi'ne aktığını söyleyen bölgedeki gönüllü çevreciler, mandıralardaki arıtma sisteminin çalışmadığını iddia ederek, acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Ege’deki Karaçalı

 

Mert İnan / İstanbul - Kuzey Ege’nin en uzun sahil bandına sahip Dikili’deki Karaçalı Deresi’nde oluşan çevre kirliliği vatandaşları canından bezdirmiş durumda. Salihleraltı ile Kabakum mevkiindeki mandıraların arıtma sistemlerini çalıştırmaması ve alt yapı eksikliğinden kaynaklandığı belirtilen kirlilik, Karaçalı Deresi’ni olduğu kadar Ege Denizi’ni de kirletiyor. Bir yılı aşkın süredir yaşanan çevre kirliliğine yönelik önlemlerin alınmaması tepkilere neden olurken, Dikili Temiz Çevre-Temiz Deniz Gönüllüleri ise seslerinin duyuramamaktan şikâyetçiler.

Haberin Devamı

'Sorumlulara ceza yok'

Yaşanan sorunla ilgili Milliyet’e bilgi veren Dikili Temiz Çevre-Temiz Deniz Gönüllüleri’nden Özgür Duygu Durgun, “Salihleraltı mevkiindeki Karaçalı deresindeki kirliliği defalarca Dikili Belediyesi Çevre Koruma Birimi ekiplerince 2021 yaz aylarında kayıtlara geçirildi. Çevre kirliliği zabıta ekipleri tarafından belgelenmesine rağmen sorumlular bir türlü ceza almadı. Kuzey Ege'nin en güzel plajları kanalizasyon altyapısının yetersiz oluşu ve mandıralardaki arıtmalarını çalıştırmaması nedeniyle kirleniyor” dedi.

‘Biyolojik arıtma tesisi yapılmalı’

Dikili Temiz Çevre-Temiz Deniz Gönüllüleri de Milliyet’e 2 yıldan bu yana yaşadıkları çevre kirliliğiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bölge sakinleri olarak son 2 yıldır artan bu çevre sorununu başta Dikili Belediyesi olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi olmak üzere tüm ilgili kuruluşlara iletmeye ve sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. 2021 Ağustos ayında yazlık siteleri dolaştık, bine yakın insandan imza aldık, yerel yönetime ve İZSU’ya taleplerimizi ilettik. O gün bugündür somut bir adım atılmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise rutin denetimlerde bölgedeki iki mandıradan alınan atık su analizlerinin normal değerlerde olduğunu söylemekte ısrar ediyor. Hiç kimse suçlu değilse bu dereler ve Ege nasıl kirletiliyor? Dikili’ye bir an evvel ileri biyolojik arıtma tesisi yapılması gerekiyor. Aksi halde Dikili’de yüzecek deniz, tutacak balık kalmayacak. Sınırlı bir bölgede başlamış gibi görünen çevre kirliliği, önlem alınmaz ise hali hazırda zor durumda olan balıkçılığı da bitirecek.”