GündemEge'deki arkeolojik kazılarda 'altın yıl'

Ege'deki arkeolojik kazılarda 'altın yıl'

12.01.2011 - 10:59 | Son Güncellenme:

İzmir ve çevresinde 2010 yılında uzmanlarca yürütülen 13 bilimsel arkeolojik, 2 kurtarma ve 1 sondaj kazısında toplam 779 tarihi esere ulaşıldı. İzmir Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilen eserlerin büyük bölümünü, çoğu altından yapılmış, paha biçilmez takılar oluşturuyor.

Egedeki arkeolojik kazılarda altın yıl

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Tuna, müzede 69 bin civarında teşhire hazır tarihi eser bulunduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle geçen yıl yürütülen bilimsel kazı çalışmalarında tespit edilen toplam 779 tarihi eserin daha envanterlerine kayıt edildiğini söyledi.

Urla Liman Tepe Höyüğü’nde Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından yürütülen çalışmalarda ise geçen yıl 63 eserin çıkarıldığını anlatan Tuna, bunların da müzeye teslim edildiğini anlattı.

Menderes’e bağlı Ahmetbeyli’deki "Klaros Antik Kehanet (Bilicilik) Merkezi"nde Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nuran Şahin başkanlığında yapılan kazılardan 27, Foça ilçesindeki Phokaia Antik Kenti’nde ise yine aynı üniversiteden Prof.Dr. Ömer Özyiğit’in kazı başkanlığında yürütülen çalışmalardan da 72 esere ulaşıldığını kaydeden Müze Müdürü Tuna, şu bilgileri verdi.

"Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’un kazı başkanlığı yaptığı Smyrna Antik Kenti’nden (Agora) 46, EÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zafer Derin başkanlığında Bornova Yeşilova Höyüğü kazılarından 78, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özlem Çevik’in kazı başkanlığında Kemalpaşa Ulucak Höyüğü’nden 12, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yaşar Ersoy’un kazı başkanlığını yürüttüğü Urla Klazomenai Antik Kenti’nden 41, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Serdar Aybek tarafından Torbalı’daki Metropolis Antik Kenti’nden 23, DEÜ’den Prof.Dr. Meral Akurgal başkanlığında İzmir Smyrna Antik Kenti (Bayraklı) çalışmalarından 7, İtalya Calabria Üniversitesi’nden Prof. Dr. Antonio La Marca ve ekibinin çalışma yürüttüğü Aliağa Kyme Antik Kenti’nden 35, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Armağan Erkanal’ın kazı başkanlığında Menemen Panaztepe’den 10, İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr. Elif Tolunay’ın İzmir’in Nif Dağı’nda kazı başkanlığı yaptığı bölgeden 71, Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Doç.Dr. Musa Kadıoğlu’nun Seferihisar Teos Antik Kenti’nde bu yıl başladığı kazı çalışmalarında bulunan 6 eser müzeye teslim edildi."

KURTARMA KAZILARI

Aliağa’da iki ayrı bölgede yürütülen kurtarma kazılarında M.Ö. 6. yüzyıl ile Helenistik dönem arasını kapsayan tarihi eserlere rastlandığını söyleyen İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Tuna, Kyme Antik Kenti’nin Nekropol Alanı (mezarlığı) olduğunu tahmin ettikleri geniş bir bölgede 400’ün üzerinde mezar açtıklarını ve bu bölgedeki kazılarda da 192 eserin yanı sıra 30’un üzerinde lahit mezar bulunduğu bilgisini vererek, şöyle devam etti.

"2011 yılında antik yağ işliği ile o dönemde tarımsal amaçlarla kullanılan iki çiftlik evini gün yüzüne çıkartmaya çalışacağız. 2010 yılında 16 kazıda, uzmanlarca 779 eser bulunarak müzenin envanterine girdi. Teslim edilen eserlerin büyük bölümünü, çoğu altından yapılmış küpe, kolye, yüzük, elbise süsü gibi paha biçilmez takılar oluşturuyor. Ayrıca pişmiş toprak testiler, anforalar, toprak heykelcikler ile antik çağların sosyal ve ekonomik hayatını yansıtan çeşitli malzemeler bulundu."

Urla’da 3. derece sit alanlarında yapılan sondaj kazısı yapılan "Çayır Alanı" bölgesinde ise 6. ve 7’nci yüzyıllardan kalma 86 mezarda 12 eser bularak, koruma altına alındığını ifade eden Tuna, Urla ilçesinde de 30 sondaj kazısının sırada beklediğini açıkladı.