GündemEge’de diyalog ve temas sürüyor

Ege’de diyalog ve temas sürüyor

26.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman alevlenen kronik sorunlara rağmen iş birliği ve diyaloğa dayalı temas trafiği sürüyor.

Ege’de diyalog ve temas sürüyor

AYDIN HASAN/ANKARA- Türkiye ile Yunanistan arasında 2019-2021 yılları arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim seviyesi yüksek dönemin ardından lider düzeyinde ilk buluşma 2022’de İstanbul’da gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bu görüşmenin ardından son iki yıl içinde dört kez daha buluştu.

Son görüşme ise önceki gün BM Genel Kurulu marjında New York gerçekleşti. İki ülkenin dışişleri bakanlarının da katıldığı görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra İsrail’in Gazze saldırıları ve ortaya çıkan bölgesel gerilim de ele alındı. Erdoğan, Miçotakis’e iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili olarak özetle “Türkiye ile Yunanistan iyi komşuluk esası ekseninde geleceğe emin adımlarla ilerleyebilir. Ülkelerimiz arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve Atina Bildirgesi’nin lafzı ve ruhu doğrultusunda hareket etmek iki ülkeye de kazandırır” dedi.

İki ülke arasında 2010 yılından itibaren Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantıları yapılıyor.