DünyaGizli silah trafiği hızlandı!

Gizli silah trafiği hızlandı!

26.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde pek çok noktada çatışmalar şiddetlenerek sürerken, diplomasi sahnesinin ardında gizli silah trafiği hızlanıyor.

Gizli silah trafiği hızlandı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılmak üzere uzun menzilli saldırı İHA’ları geliştirmek ve üretmek için Çin’de bir silah programı kurduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rus devlet silah şirketi Almaz-Antey’in yan kuruluşu olan IEMZ Kupol’un bu yılın başlarında, yerel uzmanların yardımıyla Çin’de “Garpiya-3” (G3) adlı yeni bir İHA modeli geliştirdiği ve test yaptığı belirtildi. 

Avrupalı istihbarat teşkilatlarından iki kaynağa göre, Kupol, savunma bakanlığına, Moskova’nın Çin’deki bir fabrikada G3 dahil olmak üzere İHA’ları büyük ölçekte üretebildiğini ve bu araçların Ukrayna’da konuşlandırılabileceğini söyledi. Kupol’un bakanlığa verdiği raporlara göre G3, 50 kg’lık bir yük ile yaklaşık 2 bin km yol alabiliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı, böyle bir projeden haberdar olmadıklarını bildirirken, Rusya’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Diğer yandan, tansiyonun yüksek olduğu Ortadoğu’da da İran’ın Yemen’de desteklediği Husilere, Körfez’deki Batılı savaş gemilerini tehlikeye atabilecek füzeleri göndermek için Rusya ile gizli görüşmelere aracılık ettiği öne sürüldü. İngiliz “Daily Mail” gazetesinin pek çok kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rusya henüz Husilere P-800 Oniks füzelerini gönderip göndermeme konusunda bir karara varmadı.  

Haberin Devamı

Rusya ev aletlerini silaha dönüştürüyor

Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya’nın ticari kısıtlamalara rağmen füze ve İHA’larında Çin, ABD ve Avrupa Birliği menşeli mikroçipler, yarı iletkenler ve diğer mikroelektronik ürünler kullanmaya devam ettiği bildirildi. Ukraynalı yetkililer kısıtlamaların etkisine rağmen Moskova’nın hala cephaneliğini yenileyebildiğini belirtirken, Rusya’nın dünya çapında oldukça geniş bir “acente ağı” olduğuna dikkat çekildi, gerekli bileşenleri aracı veya üçüncü taraf ülkeler aracılığıyla elde ettiği ifade edildi. Ev aletlerinde yer alan parçaların İHA ve füzelerde kullanıldığı öne sürülüyor.