01.05.2015 - 08:11 | Son Güncellenme:
Teknoloji yaşamın her alanında kendisine yer buluyor. Özellikle de insanların çok daha kolay ve pratik bir şekilde pek çok alandaki işlemini gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor olması nedeni ile de teknolojik yenilikler, yaşamın her alanında oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. Günümüz modern teknolojisinin sağlamakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte artık insanlar internete her alandan çok daha kolay ve çok daha hızlı bir şekilde erişim sağlayabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu durumda son dönemlerde çok daha yoğun ve sık bir şekilde internetin kullanılmasına yol açıyor. İnternetin tüm dünyada oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor olmasının sonucunda internet üzerinde yer alan online hizmetlerin kapsamının da büyük bir hız ile gelişmesine neden oluyor.
Son dönemlerde büyük bir hız ile gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanmakta olan kamu kurumlarının dijital platform üzerinde hizmete açmış olduğu online hizmetler ile birlikte çok daha pratik bir şekilde devlet kurumları ile ilgili olan işlemler vatandaşlar tarafından yapılabiliyor. İnternet üzerinde yer alan kamu kurumlarının ve online hizmetlerinin sağladığı önemli kolaylıklar vatandaşlar tarafından son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. İnternet üzerinde yer alan online hizmetler aracılığı ile 7 gün 24 saat devlet kurumları ile olan resmi işlemler internete erişim sağlanabilen her yerden kolay bir şekilde yapılabiliyor. Ancak dijital platform üzerinde yer alan kamu kurumlarının ve online hizmetlerinin dağınık vaziyette bulunuyor olması vatandaşların bu hizmetlere erişimini zorlaştırıyor veya haberdar olamamasına neden oluyor.
Bu neden ile de 2008 yılında Başbakanlık tarafından dijital platform üzerinde yer alan her bir kamu kurumu ve online hizmetlerini tek bir çatı altında toplaması amacı ile e-Devlet sistemi kuruldu. Kurulumu ve yönetimi Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan bu sanal devlet kapısı sayesinde vatandaşlar internet üzerinde bulunan kamu kurumlarının online hizmetlerine tek bir portal üzerinde ulaşabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu durumda günümüz modern çağında bu sanal devlet kapısı sisteminin oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmasına yol açıyor.
Dijital dünyada tüm kamu kurumu online hizmetlerini içerisinde bulunduran güvenli ve pratik kullanıma sahip bir sanal devlet portalı olarak hizmet veren e-Devlet sistemi üzerinde vatandaşlar pek çok devlet kurumu ile olan işlemlerini 7 gün 24 saat güvenle, internete erişim sağlayabildiği her yerden yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bu sanal devlet sisteminin aktif kullanıcı sayısı yaklaşık 22 milyon düzeyindedir. Özellikle de Türk vatandaşı olan ve reşit olan vatandaşların kullanıcı olarak yer alabildiği sistemdeki aktif kullanıcı sayısı Türkiye’nin reşit nüfusunun yarısına denk geliyor. Bu durum Türkiye’nin nüfusunun yarısı tarafından kullanılan bir sanal devlet sistemi olmasına yol açıyor.
Günümüzde vatandaşın modern dünya standartlarında kamu hizmetleri alabilmesine yardımcı olan e-Devlet sistemi üzerinde 175 kamu kurumunun her geçen gün artmaya devam eden 1.162 adet online hizmeti bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, YÖK ve MEB gibi vatandaşların yoğun olarak işlem gerçekleştirmekte olduğu önemli devlet kurumları başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının dijital dünyada hizmete açmış olduğu online hizmetleri bulunuyor. Sloganı ‘kamu kurumlarının sunduğu hizmetlere tek noktadan hızlı ve güvenli erişim...’ olan e-Devlet sistemi üzerinde yer alan hizmetlerden yararlanmak isteyen vatandaşların sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Vatandaşların kişisel bilgilerinin güvenliğini ve resmi işlemlerde daha yüksek bir online güvenliğin oluşturulabilmesi için vatandaşların güvenli giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor.
Dijital platform üzerinde yer alan e-Devlet sisteminin ana sayfasından erişim sağlanabilen ‘sisteme giriş’ sayfasında vatandaşlar giriş işlemlerini ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak gerçekleştirebiliyor. Vatandaşlar genel olarak PTT şubelerinden kimlik ibrazı ile son derece cüzi bir miktara satın alabildikleri e-Devlet şifresi ile giriş yöntemini tercih ediyor. Böylelikle e-Devlet sisteminin tüm online hizmetlerinden oldukça kolay bir şekilde internete erişim sağlayabildiği her alandan faydalanabilme imkanına sahip olabiliyor. Günümüzde e-Devlet sistemi üzerinden sabıka kaydı belgesi ve öğrenci belgesi gibi son derece önemli evraklarda yasal geçerliliğe sahip olacak şekilde alınabiliyor.