09.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul’un tarihinde büyük öneme sahip mekanlardan olan Dolmabahçe semtinin öyküsünü anlatan bir kitap yayımladı. Bahar Kaya tarafından derlenen ‘Dolmabahçe: Mekânın Hafızası’, Dolmabahçe’yi merkeze alan makalelerden oluşuyor ve İstanbul’un modernleşme sürecine farklı bir bakış sunuyor.
Yaklaşık 6 yıllık bir süreçte hazırlanan kitap, Dolmabahçe bölgesi olarak bilinen Fındıklı ile Beşiktaş arasındaki sahil şeridi
Saray Tiyatrosu’nun kaderi
Osmanlı Kaptan-ı Derya’sının gemilerini demirlediği, Boğaziçi’nin en büyük koylarından olan Dolmabahçe koyu, 17. yüzyılda doldurulmaya başlandı ve padişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir hasbahçeye dönüştürüldü. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan köşkler ve kasırlar topluluğu, uzun süre Beşiktaş Sahil Sarayı ismiyle anıldı. Daha sonra Sultan Abdülmedcid Dolmabahçe Sarayı’nın inşası için harekete geçti. Bunun için sarayın, yerine yapılacağı Beşiktaş Sahil Sarayı’na ait yapıların bir kısmı yıktırıldı 13 Haziran 1843’te “Saray Kompleksi”nin inşasına başlandı. Kompleksin en önemli yapılarından biri olan Saray-ı Hümâyûn Tiyatrosu’nun yapımı sarayın inşası ile birlikte yapıldı ve açılışı 1989’da gerçekleştirildi. Sık sık Beyoğlu’na tiyatro izlemeye giden Abdülmecid’in kendi sarayına inşa ettirdiği tiyatro, 1863’te çıkan bir yangında kısmen yandı ve uzun yıllar tütün deposu olarak kullanıldı. 1937’ye gelindiğindeyse yol yapımı nedeniyle tiyatro yıktırıldı.