GündemDiz kireçlenmesinin nedenleri nelerdir?

Diz kireçlenmesinin nedenleri nelerdir?

20.04.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:

Diz kireçlenmesi rahatsızlığını yakın bir geçmişe kadar yalnızca ileri yaşlarda duyardık. Günümüzde ise bu rahatsızlık orta yaşlarda bile görülmekte... Tıbbi tanımı ‘artroz’ yani ‘eklem kıkırdağı bozuklukları’ olan diz kireçlenmesinden korunmanın yollarını, diz kireçlenmesi tedavisi için önerilenleri yazımızda bir araya getirdik.

Diz kireçlenmesinin nedenleri nelerdir

Dizlerde bulunan kıkırdak yapısı vücudumuzun geneline oranla daha kaygandır ve bu kıkırdak narin bir yapıdadır. Diz kireçlenmesinin genç yaşta görülmesi diz kapağının yapısal bozukluğu ile ilgili olabilir. Yapısal bozukluğu olmayan vakaların ise çoğunlukla yanlış hareketlere, spor yaralanmalarına, beslenme bozukluğu ile birlikte gelen vitamin eksikliği ve aşırı kiloya bağlı olduğu belirtilmektedir. Günlük hayatta uzun süre ayakta durmak da dizleri yıpratıyor.

Dizlerin genç yaşta kireçlenmemesi için neler yapılmalıdır?

Diz bölgesi oldukça hassas olan ve sürekli olarak harekete ihtiyaç duyan bir kemik yapısına sahiptir. Bu nedenle dizlerin genç yaşta kireçlenmemesi ve ilerleyen yaşlarda da daha ciddi sorunlara ve kemik hastalıklarına yol açmaması için düzenli olarak spor yapmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Ancak bu spor kontrollü olmalı, diz bölgesine yük bindirmemelidir. Kişi spor dalında esneklik kazanarak adım adım ilerlemelidir. Genç yaşta görülen çoğu diz rahatsızlığının halı saha futbol maçlarında yaşandığı bilinen bir gerçektir. Beslenme de kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin alımı önem taşır. Düzenli olarak günde en az bir bardak süt tüketimine hayat boyu yer vermek önerilir. Süt ürünleri tüketemiyorsanız doktora danışarak yeteri kadar vitamin ve mineral desteği almalısınız. Diz bölgesinde bulunan eklem yapısının kayganlığını yitirmemesi ve su kaybı oluşmaması için gerek spor yaparken gerekse günlük hayatta su tüketimine de oldukça fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Günde en az 2,5 litre su tüketilmeli.

Diz kireçlenmesinde ilk belirtiler

Diz rahatsızlıklarında erken teşhis oldukça önem taşır. Günlük hayatta basamak atlarken, oturduğunuz yerden kalkarken ve uzun süre ayakta kaldıktan sonra diz bölgesinde bir ağrı hissediyorsanız hemen kontrol altına almalısınız. Bu ağrı yaklaşan bir sakatlığın habercisi olabilir. Aşırı kilolu olmaktan kaçınıp omurga sağlığınızı ve esnekliğinizi koruyacak bir egzersiz programına başlayabilirsiniz. Gerekli vitamin ve mineral desteğini de ihmal etmemelisiniz. Ancak bu önlemleri almadan önce genel sağlık yapınız özelinde uzman doktor önerisi almanız gerektiğini de hatırlatalım.

Yazarlar