26.08.2010 - 00:14 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un Diyarbakırspor Külübü’ne pazartesi günü yaptığı sürpriz ziyaretin ardından “Barcelona benzetmesi” yapıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ziyaretin demokratik özerklikle bağlantısı olmadığını ifade ederken, “Aslında Diyarbakırspor biraz da Barcelona’dır” dedi.
Türk ve Tuğluk, Diyarbakırspor Başkanı Çetin Sümer ve yöneticiler tarafından karşılandı. Türk geçen yıl bazı maçlarda çıkan olaylar nedeniyle çeşitli cezalara çarptırılan kulübün maddi kriz yaşadığını ifade ederek şunları söyledi:
Türk, federasyonu eleştirdi
“Diyarbakırspor’u futbolcuları ile sahaya çıkmaları için her türlü çalışmanın içinde olacağız. Diyarbakırspor’u kucaklamaktan aciz ve istemem doğrultusunda adeta halkla yerel yönetimleri karşı karşıya getiren anlayışı görmemiz lazım. Diyarbakırspor’u adeta dağıtmaya yönelik tutumuna tepkimizi koyacağız.”
Sümer de “Bizim işimiz spordur. Siyaset değil. Ama malesef dış deplasmanlarla da siyasi bir tablonun içine çektiler. Kentin tek ortak eğlencesi olan futbolu daha ileriye götürmek için ileriye götüreceğiz” diye konuştu.
NTV’nin haberine göre, ziyaret “Demokratik Toplum Kongresi, Diyarbakırspor’a el attı” yorumlarına neden oldu. Sporla çok ilgilenmeyen Türk ve arkadaşlarının sürpriz ziyaretini yorumlayan spor yazarı Naci Sapan da DTK’da bu konuda tavsiye kararı alınmış olabileceğini dile getirdi. Sapan, “DTK’da resmi karar alınmış olmayabilir, bir tavsiye kararı gibi çıktı diye düşünüyorum. DTK’nın görevi, toplumun yaşam biçimini düzenlemek, ona belli mevziler kazandırmak, rahatlatmak... Daha önce Katalan Bölgesi, Athletic Bilbao, Barcelona örnekleri dile getirliyordu. Diyarabkırspor’u o mantıkla görmeye başladılar” dedi.
‘Özerklikle bağlantılı değil’
Türk de yorumlara “Bu takım hepimizin, halkımızın, Diyarbakır’ın, Amed’in takımıdır. Bu ruhla takımımıza, futbolumuza, arkadaşlarımıza sahip çıkacağız” yanıtını verdi. BDP lideri Demirtaş ise “Ziyaret özerklikle bağlantılı değildir” dedi ve özetle şunları söyledi:
“Zaten özerklik dediğimiz şey ayrılma, parçalanma ve bölünme değildir. Biz bölgede veya Türkiye’de demokratik özerklik idari sistemine geçtiğimzde, Diyarbakırspor Türkiye liglerinde kopacak değil. Benim gönlümden geçen ve arzuladığım, Diyarbakırspor’un Barcelnoa gibi bir takım olabilmesidir. Diyarbakırlıların gönlünden geçen de budur. Aslında Diyarbakırspor biraz da Barcelona’dır zaten.”
Katalonya ve Barcelona
İmralı’da hükümlü bulunan terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan, avukatlarıyla son görüşmede demokratik özerklik konusuna değinirken, İspanya’daki Katalonya örneğinin incelenip uygulanabileceğini söylemişti. Diyarbakırspor ziyaretinin bu açıklamadan sonra yapılması üzerine Barcelona benzetmesi gündeme geldi.
Klüpten daha fazlası
“Barça” olarak da bilinen Barcelona futbol takımı, İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde 1899 yılında Joan Gamper önderliğinde kuruldu. İspanyol İç Savaşı’nı 1939 yılında, Francisco Franco’nun önderliğindeki Milliyetçiler’in kazanmasının ardından başlayan diktatörlük döneminde tüm bölgesel kültürler baskı altına alındı. Barcelona, Katalan halkının bu dönemdeki özgürlük arzusunu sembolize etmek için “bir klüpten daha fazla” sloganını benimsedi.
La Liga’dan hiç düşmedi
İspanyol birinci ligi “La Liga”dan hiç düşmemiş üç takımdan biri olan “Barça”nın ezeli rakibi ise devletin takımı olarak görülen Real Madrid. Takımın taraftarlarına “butlar” anlamına gelen “culÈs” deniyor.
1914 yılından sonra resmi dilini İspanyolca’dan Katalanca’ya çeviren takım gitgide Katalan kimliğinin önemli bir sembolü haline geldi. Katalanlar için Barcelona takımını tutmak bir futbol takımı taraftarı olmaktan çok ulusal kimliğin bir parçası olmak anlamına geliyor.
Kontrattaki zorunluluk
İspanya’nın ayrılıkçı bölgelerinden Katalonya’nın takımı olan FC Barcelona’da Kamerunlu ünlü futbolcu Samuel Etoo’nun, Katalanca yöneltilen bir soruya cevap vermediği için eleştirilmesinin ardından, Barcelonalı futbolcuların kontratlarında Katalanca konuşma zorunluluğunun olduğu bir maddenin bulunduğu ortaya çıktı.