GündemDiş buğdayı kimlere yapılır?

Diş buğdayı kimlere yapılır?

29.04.2018 - 22:37 | Son Güncellenme:

Diş buğdayı partisi, geleneksel hale gelen ve bebeğin ilk dişini çıkardığında düzenlenen partidir. Anneler bu partilerde bebeğinin ilk dişlerinin buğday gibi güçlü, düzgün ve sağlıklı olması anısına diş buğdayı yaparak bazı inançları yerine getirmektedirler.

Diş buğdayı kimlere yapılır

Geleneksel diye tabir edilmesinin asıl amacı, çok eskilerden beri yapılıyor olması, çocuğun daha sonraki yaşlarında dişlerinin sağlam olması, bununla beraber daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesi, rızkının ise hep artması arzu edilerek aile arasında düzenlenmektedir. Eski bir Türk geleneği olarak adından sıkça söz edilen bu güzel seremoni hatıra olarak yılarca akıllarda yer almaktadır.

Haberin Devamı

Diş buğdayı tarifi

Normal şartlarda bebeğin dişini ilk gören kişi hediye almakla sorumlu tutulmuştur. Başka bir inanış ise anne tarafından yapılan kurabiyenin altına veya içine yerleştirilen ceviz, para kim tarafından bulunursa o kişi bebeği baştan aşağıya giydirmek zorundadır. Aynı zamanda düzenlenen partiye diş sağlığı açısından problemi olmayan ve düzgün dişlere sahip kişiler davet edilmektedir. Yiyecek ikram edilerek ve çeşitli hediyeler dağıtılarak partiye son verilmektedir. Bu kapsamda

Diş buğdayı yapımı;

· Öncelikle aşurelik buğday haşlanır.

· Ilıdıktan sonra toz şeker ilave edilerek karıştırılır.

· Arzuya göre ceviz ve fındık eklenir.

· İçerisine para veya boncuk türü şeyler saklanır.

Haberin Devamı

·Yarım saat pişirildikten sonra servis yapılır.

Partide neler yapılır?

Öncelikle parti için hazırlanan buğday karışımlı kurabiye yapılır. Hediyelikler hazırlanıp arzuya göre kek, poğaça ve börek türü hamur işleri yapılarak masa zenginleştirilir. İkramlıkların yanına çay, meyve suyu ve asitli içecek türlerinin servisi yapılır. Adından da anlaşılacağı üzere diş buğdayı partisi için diş formlu objelerle masa donatılır. En önemlisi pasta diş biçiminde tasarlanarak günün anlam ve önemine göre güzel bir sunumla masada yerini alır.

Hemen hemen her yörede yapılan ancak birtakım değişikliklere uğrayan diş buğdayı geleneği bazı yörelerde farklı bir sunumla karşımıza çıkmaktadır. Bu sunumda detay çok önemlidir. Dişi çıkan bebeğinizin önüne bir örtü serilerek veya içine kalem, silgi, kitap ve makas gibi nesneler koyulan bebeğin bu objeler arasından seçim yapması beklenir. Gelecekteki mesleğini kendi eliyle gösterdiği düşünülür. Yine başka bir inanış ise dişi çıkan bebeğin üzerine serpilen buğday taneleri sayesinde geride kalan dişlerinin bir an evvel çıkması amaçlanmaktadır. Böylece her anne yöresine göre ve inancına göre farklılaştırılmış diş partisi yapabilmektedir.