GündemDershanelere 1 yıl daha süre tanındı

Dershanelere 1 yıl daha süre tanındı

23.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dershanelerin 2015’te kapanmasını öngören yasa tasarısında değişiklik yapıldı. Özel okula dönüşmeleri için dershanelere tanınan süre 2018’den 2019’a uzatıldı.

Dershanelere 1 yıl daha süre tanındı

Dershanelerin 1 Eylül 2015 itibarıyla tamamen kapanmasını öngören yasa tasarısında değişikliğe gidildi. 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonunda özel öğretim kurumuna dönüşmesi öngörülen dershanelere bir yıl daha süre tanındı. Ak Parti önergesiyle dönüşüm süresi 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar uzatıldı. Dönüşen dershanelerden, “öğretmen” olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nda istihdam edilenler, ayrıldıkları kurumdan kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.
Avcı, oranları açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Niyetimiz yazılı ve sözlü olması” diyerek, öğrenci seçiminde ALES ve yazılının yüzde 40, sözlünün yüzde 40, mezuniyet notunun yüzde 20’sinin etkili olacağını söyledi. Ak Parti önergesiyle, “öğretmenliğe atama” maddesi değiştirildi. Öğretmenler, 1 yıllık stajyerlik sürelerinin bitiminde yeniden sınavına alınacak. Aday öğretmenliğe atananlar en az 1 yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartıyla sınava girmeye hak kazanacak. Aday öğretmenliğinde disiplin cezası alanlar da sınavlara katılacak. Yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı olanlar öğretmen olarak atanacak; başarılı olamayanlar ilde veya il dışında başka bir okulda görevlendirilerek bir yılın sonunda yeniden değerlendirmeye tabi tutulacak. Sınavlarda 2 defa başarılı olamayanların memuriyetle ilişiği kesilecek.
Boş kontenjana destek yok
Özel okula dönüşecek dershanelere, resmi okulda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti kadar para desteği yapılacak. Tasarıda özel okullarda boş kalan kontenjanların tamamı için destek verilmesi öngörülen madde Ak Parti önergesiyle değiştirildi. Değişikliğe göre; boş kalan öğrenci kapasitesinin tamamı için destek verilmeyecek.
Destek, derslik başına düşen kayıtlı öğrenci sayısı üzerinden ve belirlenecek. Desteğin miktarına, Maliye ve MEB ortak karar verecek.
Destekle ilgili ayrıntılar çıkarılacak yönetmelikte açıklanacak. Böylece, “Başarısız ve öğrenci talebinin yoğun olmadığı, kontenjanlarını dolduramayan okullar için avantaj sağlanmasının” önüne geçilecek. Dershanelerde çalışan fen edebiyat fakültesi mezunu usta öğreticiler de öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.Örneğin, MEB sınıf mevcudunu 30 olarak belirleyebilecek. Dönüşen özel okul sınıfına 15 öğrenci kayıt ederse geriye kalan 15 öğrenci için MEB destek yapacak. Okul kontenjanının yüzde 100’ünü dolduramazsa MEB destek vermeyecek.
Tasarıda yapılan değişiklikle “okul” tanımından “açık öğretim yapan özel liseler” ifadesi çıkarıldı. Bunun yerine “2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları” ifadesi eklendi.
Dava açmama şartı
Özel okullara “teşvik” maddesi de yeniden düzenlendi. Özel okula dönüşecek dershanelere en fazla 25 yıllığına Hazine’den arsa tahsis edilecek. Ancak kurum bakanlık aleyhine açtığı tüm davalardan kayıtsız şartsız feragat ederse arsa teşviğinden yararlanabilecek. Dava açılması durumunda arsa teşviği sözleşmesi iptal edilecek.
Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

Son tarih: 1 Eylül 2015
Komisyonda kabul edilen bazı maddeler şöyle:

- Dershane tanımı yasadan çıkarılacak. “Çeşitli kurslar” tanımına ise, “ortaöğretim veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak” şartı getirilecek.
- Dershaneler, 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşümler, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda tamamlanmış olacak.
- Etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Bu kurumlar da öğrencileri sınava hazırlayamayacak. MEB’in izni ve denetimi olmaksızın hiçbir eğitim öğretim faaliyeti yapılamayacak.
- Mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilen doktora öğrencileri, Türkiye’ye döndüklerinde adlarına gönderildikleri kurumların kadrolarına atanacak. Yurtdışında doktorasını tamamlayanlar mecburi hizmetlerini “milli eğitim uzmanı” kadrosunda yapacak. Yurtdışındaki eğitim süresi memuriyette geçmiş sayılacak.

Yazarlar