10.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz
İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşmeleri süren iç güvenlik paketine karşı muhalefetin sert eleştirilerine verdiği yanıtlarda molotofun ve demir bilyelerin silah kabul edilmesini savundu; Jandarma’daki atamalarla ilgili eleştirilere ise “Dernek yönetmiyoruz, devlet yönetiyoruz” yanıtı verdi.
İçişleri Komisyonu, iç güvenlik paketinin toplumsal olaylarda polisin silah kullanma yetkisini genişleten, gösterilerde demir bilye ve sapanı da kanun dışı sayan ve bunları kullananlara 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis öngören ilk üç maddesini kabul etti.
‘Savcı kararı gecikiyor’
Polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisinin genişletilmesine ilişkin düzenlemede, teşebbüs halinde de aynı imkânın söz konusu olduğunu ifade eden muhalefet milletvekilleri, teşebbüsün nasıl anlaşılması gerektiğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Bakan Ala ise Yargıtay’ın molotofkokteylini silah kabul ettiğine işaret ederek, “Ölüme neden olduktan sonra mı silah sayıp cezalandıracağız? Önleyici güvenlik hizmetinde de silah sayılacak” açıklamasını yaptı. Polisin anlık gelişen bir olayda savcıdan karar almasının geciktiğini belirten Ala, kötü niyetli uygulamaların önüne geçmek için arama yapılan kişiye, arama yapıldığına ve sonucun ne olduğuna ilişkin belge verileceğini anlattı.
Bir olayın mağduru, müştekisi ya da tanığının istemesi halinde evinde veya iş yerinde ifadesinin alınabilmesine ilişkin düzenlemenin vatandaşın lehine olduğunu savunan Ala, karakola gitmenin rahatsız edici olduğunu söyledi. Ala, bu uygulamaya 15 Ekim’de genelgeyle başladıklarını, 1,5 ayda 58 bin 749 vatandaşın bu uygulamadan yararlandığını dile getirdi.
Talimatı siyaset verecek
Ala düzenlemeye sadece havai fişek, molotofkokteyli veya benzeri el yapımı patlayıcılarla demir bilye ve sapanın eklendiğini belirtti. Ala, MHP’li Türkoğlu’nun, “Neden demir bilye? Metal bilye denilse olmaz mı” sorusunu, “Demir bilye kurşun etkisi yapıyor. Onun için tasarıya konuldu. Metal deyince daha hafif maddeleri de eklemiş oluruz ve kapsam genişler” diye yanıtladı.
Güvenlik sisteminin açıklarının bulunduğunu anımsatan Ala, “Onları değiştirerek yola devam etmezseniz bir müddet sonra o sizi değiştirerek bitiriyor” dedi. Jandarma teşkilatında İçişleri Bakanı ve valilere verilen yetkilerin eleştirildiğini anımsatan Ala, şunları kaydetti:
“Şu anda atamaların tamamı bakana gelmeden Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılıyor. Bizim getirdiğimiz, illerde valilere, merkezde bakana yetki veriyoruz. Benim sorumluluğum gereği yetkilerle donatılmam gerekmez mi? Bugüne kadar yürüdüyse iyi niyetle yürüyor. Dernek yönetmiyoruz, devlet yönetiyoruz. Siyaset duruma vaziyet etmezse, iradesini tam olarak ortaya koymazsa o zaman kurumlar siyasallaşır. Tarihimiz bunun sayısız örnekleriyle doludur. “
Sapan için ruhsat mı alalım?
Tasarının Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndaki değişiklik öngören maddesi ise uzun tartışma konusu oldu. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, düzenlemenin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını tamamen ortadan kaldırdığını söyledi. Serindağ, demir bilye ve sapanın ateşli silahlarla aynı kategoriye alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti. CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ise demir bilye düzenlemesinin Gezi Parkı protestoları sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan tartışmalarını hatırlattığını belirterek, “Bu kindar bir madde” dedi. CHP’li Dinçer de sapanın yasaklanmaması gerektiğini ifade ederek, “Bu gidişle çocukların başka çıkacak oyuncaklarını da yasaklayabilirsiniz” diye konuştu.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da düzenlemeyi, “Sapanı silah olarak sayıyorsanız sapan taşıma ve bulundurma ruhsatları için başvurular söz konusu olabilir. Birden fazla sapan bulundurana silah ticaretinden işlem yapılabilir. Trajikomik bir düzenleme” sözleriyle eleştirdi.