Gündem‘Denizler plastik çöplüğüne döndü’

‘Denizler plastik çöplüğüne döndü’

11.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Mavi’ projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla başladı. Erdoğan, ‘Çağımız teknoloji değil, plastik çağı oldu’ dedi

‘Denizler plastik çöplüğüne döndü’

‘Denizler plastik çöplüğüne döndü’
Sahillerin ve denizlerin korunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca başlatılan ‘Sıfır Atık Mavi’ projesinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. Emine Erdoğan, “Çağımız teknoloji değil, plastik çağı. Okyanuslar ve denizler dünyanın plastik çöp deposuna döndü. Türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekosistem büyük yaralar alıyor. Deniz mahsulü yediğimizi sanırken mikro plastiklerle besleniyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında yaz ayları boyunca Türkiye’nin kıyı ve denizlerinin korunmasına destek amacıyla başlatılan “Sıfır Atık Mavi” projesinin ilk adımı atıldı. TURMEPA işbirliği ile hayata geçirilen projenin lansmanına Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, DenizTemiz Derneği/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Encümen ile davetliler katıldı.

Bank bile çıkarıldı

Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki program öncesi Emine Erdoğan, ‘Mavi Çadır’larda öğrencilerin atık malzemelerle yaptığı eserleri inceledi. Erdoğan, ardından programdan birkaç saat önce dalgıçların Beşiktaş sahilinden çıkardığı atıkları inceledi. Aralarında oturma bankının da olduğunu gören Erdoğan, şaşkınlığını “Aman Allahım, bunlar ne” diyerek gösterdi. Emine Erdoğan, programda yaptığı konuşmada denizlerdeki plastik kirliliğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Dünyadaki toplam plastik miktarının 5 milyar tona ulaştığı tahmin ediliyor. Plastiklerle çepeçevre kuşatılmış durumdayız. Bu yüzyılın en hüzünlü fotoğraflarından biri, plastiklere dolandığı için ölen deniz kaplumbağalarının ve diğer canlıların fotoğrafıdır. Bu sahne tüketim kültürünün, etrafındaki her şeyi tüketen ve öldüren bir yaşam biçimi olduğunun ispatı. BM verilerine göre denizlerdeki çöplerin yalnızca yüzde 15’i deniz yüzeyinde bulunuyor. Bu çöplerin yüzde 70’i deniz yatağında.

‘Denizler plastik çöplüğüne döndü’
Dipteki çöpler doğal hayata zarar veriyor. Türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geliyor, ekosistem yara alıyor. Her yıl yaklaşık 8 milyon ton çöp denizlere ve okyanuslara karışıyor. Bu 1 dakikada 1 çöp kamyonunun denize boşaltılması demek. İşte durum bu kadar vahim. Deniz çöplerinin yüzde 80’i bizlerin attığı çöpler ve tek kullanımlık plastikler. İstanbul’da 2018 yılında deniz yüzeyi ve kıyılardan 40 bin metreküp katı atık toplandı. Unutmayalım ki denizde hayat var. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin havasını, suyunu, toprağını temiz tutmak, herkesin vatani görevidir. Bildiğiniz gibi tatil sezonu başladı. Lütfen sahillerin, plajların temizliğine özen gösterelim.”

Haberin Devamı

20 milyar lira tasarruf

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 18 bin 750 kurum/kuruluş binasında sıfır atık sistemine geçildiğini anlattı. Kurum, “Sadece alışkanlıklarımızı değiştirerek, geri dönüşümü yaşatarak, binlerce ağacımızın kesilmesini önledik. Sera gazı salınımını azalttık. Petrolde ve suda ciddi anlamda tasarruf sağladık. Tüm şehirlerimizde sıfır atık projesine geçtiğimiz zaman, yıllık 20 milyar tasarruf elde edeceğiz ve 100 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.