09.03.2023 - 15:45 | Son Güncellenme:
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olmasından sonra gözler Cumhur İttifakı’nda. Bu ittifakta aday aylar önce belli oldu: Recep Tayyip Erdoğan.
Akıllarda ise aynı soru var: Cumhur İttifakı genişleyecek mi? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Cumhur İttifakı’nın genişleyeceğine dair iddialar üzerine DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile görüştü.
DESTİCİ İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Genel Merkezi'nde Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Destici'yi kabul etti.
Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:
Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeden sonra bugün Destici ile de bir randevusu olabileceğini söylemiştik, teyitlenmiş 16.30’da görüşecekler. İttifak protokolü sunulacak YSK’ya. Cumartesiden sonra önlerinde bir haftalık bir süreç olacak, dolayısı ile ittifak protokolünde eğer genişleyecekse diğer partilerin isimleri ve ne şekilde ittifaka dahil olacaklarının yer alması gerekiyor.
İKİ PARTİDEN YEŞİL IŞIK
İlk olarak Devlet Bahçeli ile belli ki görüş alışverişinde bulundu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Destici ile görüştü. İki parti daha yeşil ışık yakıyor Cumhur İttifakı’na. ANAP ve DSP... Her ikisinin genel başkanları ile konuştum. Resmi demeçleri var CNN Türk’e özel.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal dün Millet İttifakı’na tepki gösterip ‘Biz beka sıkıntısı yaratacak hiçbir çalışmanın içinde olmayız’ demişti. Aksakal'a önce bunu sordum ne demek bu?
AKSAKAL: TALEP GELİRSE GÖRÜŞÜRÜZ
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Cumhur İttifakı’na katılıp katılmayacaklarına yönelik soruya, “Onlardan görüşme talebi gelirse görüşürüz” dedi.
Önder Sakallı'nın yaptığı açıklamalar şu şekilde:
Söylediklerim sadece DSP genel başkanı olarak değil, kurucu lider Bülent Ecevit'in partiyi kurduğu günden beri ortaya koyduğu görüşlerdir. O yıllarda SHP vardı. HDP'nin türevlerinden DEP, HADEP vardı. SHP'nin ya da CHP'nin onlardan oy alabilmek uğruna ülkenin bekasını tehlikeye soktukları noktasında Ecevit'in de görüşleri vardı. Bizde 36 yıldır bunlar değişmedi. Bugün de yaşadığımız ve yanlış tartışılan bir husus var, HDP masaya gelecek mi? HDP'nin masaya gelme gibi bir talebi yok ki. Masada milletvekili pazarlıkları paylaşımı var. Buna en son Halil İbrahim sofrası eklendi biliyorsunuz. Yani o sofrada ne varsa paylaşacağız deniyor ama HDP'nin o sofradan bir şey alma arzusu ile talebi yok. HDP diyor ki 'Biz devleti beraber yönetmek istiyoruz. Eğer sen Cumhurbaşkanı olmak istiyorsan benim oyuma ihtiyacın var. Dolayısıyla benimle pazarlık yapmak zorundasın.' Ben de DSP olarak diyorum ki; devleti yönetecek bir hükümetin içerisinde HDP gibi ABD ile bir bölgesel özerk yönetim kurma anlayışında hizalanmış bu uğurda bir terör örgütüne siyasi destek veren bir yapının asla ve asla bulunmaması gerektiğini savunuyorum. Bu da benim en doğal hakkım. Böyle bir manzaranın olduğu yere DSP asla destek veremez, böyle bir manzaranın içinde olamaz, yanında bile olmaz.
CUMHUR İTTİFAKINDAN TEKLİF VAR MI?
Bize bugüne kadar gelin ittifak kuralım içinde olun diye görüşme talebi ile gelen bir yapı yok. Peki olmaz mı? Belki olabilir, olursa da görüşmeyiz anlamına gelmez, muhtemelen onlardan böyle bir çalışma gelebilir, gelirse görüşürüz.
Yarın başkanlık kurulumuzu topluyoruz yarından sonra da parti meclisini topluyoruz burada da şekle şemale bağlarız. Seçimde bir ittifaka girip girmemeyi tartışırız, tam yetki alacağız görüşmeleri sağlıklı yürütmek için.
ANAP LİDERİ ÇELEBİ: CUMHUR İTTİFAKI'NDA OLURUZ
ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi'nin Dicle Canova'ya yaptığı açıklamalar şu şekilde:
Millet İttifakı adayını belirledi, ben Kemal beyi de aradım tebrik ettik, biz millet ittifakından bize böyle bir talep geldiğinde de gerekçelerimizi söyledik. Biz Millet İttifakı'nda olmayı hiç düşünmedik oralarda olamayacağımızı söyledik.
Biz depremden önce AK Parti'de yetkili bir isim ile ön görüşmeleri yaptık. En son bizi Cumhurbaşkanı ile görüştüreceklerdi, ona kalmıştı ama asrın felaketini yaşadık böyle bir acı yaşadık.
Ama bizim yaşadığımız gündelik sorunlarımız var ekonomide deprem bölge sıkıntılarımız var, ANAP olarak şöyle bir düşüncemiz var önümüzdeki süreçte güçlü bir lidere Türkiye'nin ihtiyacı var, Tayyip beyin de bu anlamda güçlü bir kazanımı tecrübesi var. Bizim Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığında hiçbir problemimiz yok olabildiğince destek olmak istiyoruz.
ANAP 20 yıldır tek başına ve koalisyonlar vasıtası ile ülkeyi yönetmiş köklü bir parti, Türkiye'nin doğrularını artıracaksak yanlışlarını azaltacaksak biz Cumhur İttifakında oluruz. Henüz Cumhurbaşkanı ile görüşüp el sıkışmadık ama en kısa zamanda bunun gerçekleşeceğini düşünüyoruz, bekliyoruz.
Cumartesi günü MKYK ve tüm teşkilatlarımızı topluyoruz istişare toplantısı yapacağız. Zaten teşkilatlarımızı buna hazırladık çatlak ses olacağını sanmıyorum eski bakan ve vekillerle de istişare ettik. Cumartesi merkez kararımızdan da yetki alacağız il başkanlarımızı bilgilendireceğiz. Cumhur ittifakından resmi bir şey gelirse oturur görüşürüz onunla da oluruz.