GündemÇocuk Esirgeme’de evlere teslim soru

Çocuk Esirgeme’de evlere teslim soru

10.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun 2010’da yaptığı sınav öncesi bazı adaylara soruların verildiği iddia edildi. Dönemin SHÇEK Teftiş Kurulu Başkanı da dahil 10 kişi hakkında dava açıldı...

Çocuk Esirgeme’de   evlere teslim soru


2010-2015 arasındaki KPSS, YGS, hakim-savcılık, askeri ve polis okullarına giriş sınavı sorularının sızdırıldığı iddialarına bir yenisi daha eklendi. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) 16 müfettiş yardımcısı alımı için 2010’da yaptığı sınav öncesi soruların adaylara evlerde verildiği iddia edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davanın iddianamesine göre SHÇEK, 10 Nisan 2010’da 16 müfettiş yardımcısı için sınav yaptı. Sınavdan sonra 9 Haziran 2010’da emniyete ihbarda bulunuldu. İhbarda, sınavdan bir gün önce, sınava katılan bazı adaylara SHÇEK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Osman K. ve bazı müfettişlerin soruları verdiği iddia edildi. İhbarda, bir kısım müfettişin adaylardan Soner V.’nin Etimesgut’taki evine gittikleri, bir kısım adayın ise bir müfettişin Keçiören’deki evinde soruları ezberleyerek sınava girdiği öne sürüldü. 320 adayın katıldığı sınavı 14 aday kazanınca, başarı düzeyinin çok düşük olması nedeniyle sınav iptal edildi.

‘Haksız menfaat sağladılar’
SHÇEK Teftiş Kurulu’nun sınavla ilgili raporunda, dönemin sınav komisyonu üyeleri SHÇEK Teftiş Kurulu Başkanı M. Niyazi Y., Yardımcısı Ali Osman K., başmüfettişler Sabahattin K. ve Vedat K. ile müfettiş Ayhan İ.’nin kişilerin mağduriyetine ve kişilere haksız menfaat sağlamaya sebep oldukları kaydedildi.
Raporun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak dosyayı yeniden açtı. Başsavcılık, eylemin görevden kaynaklanması nedeniyle dosyayı 15 Haziran 2011’de Başbakanlığa gönderdi. Teftiş Kurulu Başkanlığı, 25 Ağustos 2011’de ön inceleme raporu düzenledi ve bu rapora istinaden eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Selma Aliye Kavaf, 9 Mart 2012’de soruşturma izni verdi.
Raporda, KPSS sonucu sınava girmeye yetmeyen adaylardan Soner V.’nin puanının 1 puan fazla olarak gösterilerek, sınava girmeye hak kazanan adaylar listesine sokulduğu belirtildi. Yeniden açılan davanın iddianameside, dönemin SHÇEK Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Niyazi Y., yardımcısı Ali Osman K., müfettişler Ayhan İ., Vedat K., Sabahattin K. ile adaylar Emre D., Afşin H., Samet İ., Soner V. ve Murat T.’nin, “gizli kalması gereken belgeleri açıklamak ve resmi belgeyi sahte düzenlemek” suçlarından 4’er yıldan 12’şer yıla kadar hapsi istendi.