Gündem Çay kendine ilaç oldu! 13 bin kişiye eğitim

Çay kendine ilaç oldu! 13 bin kişiye eğitim

22.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki çay üretim yerlerindeki 9 uygulama bahçesinde toprak örneğine dayalı tarım kireci, çay atığı kompostu, organik gübre ve çapalama gibi örnek uygulamalarla çay fabrikalarında üretim sonrası ortaya çıkan çay atıklarının kompostlaştırarak organik gübre olarak kullanılıyor.

Çay kendine ilaç oldu 13 bin kişiye eğitim

ALEYNA SEVİM İstanbul - “Her Dem Toprak İçin” projesi kapsamında bu gübreler sayesinde çay bahçelerinde verim ortalama yüzde 37 arttı. TEMA Vakfı ile Doğuş Çay’ın ortak projesi kapsamında, sürdürülebilir çay üretimi için toprak sağlığı organik maddeyi artıran doğal gübreyle korunuyor. 

Haberin Devamı

13 BİN KİŞİYE EĞİTİM 

Projenin, çay bahçelerindeki toprakta kimyasal gübre kullanımından kaynaklanan asitlenme sorunu aşmak için başladığını kaydeden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çay üreticileriyle eğitim çalışmaları yapıldı. 13 binden fazla kişiye eğitim verildi. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nca da çay topraklarında asitleşmeye neden olan kimyasal gübrelerin satışı yasaklandı ve proje ilk hedefine ulaştı. İlk uygulama ili olarak Rize seçildi. 2021’de Trabzon ve Artvin illeri projeye dâhil edildi. Çay bahçelerinin yerlerinin belirlenmesinde, organik üretim yapılan bölgeler ile daha geniş bir alana hitap etmek amacıyla farklı vadilerdeki çay bahçelerinin yoğun olduğu bölgeler tercih edildi” dedi. 

Haberin Devamı

TOPRAK ENZİMLERİNİ İYİLEŞTİRDİ

Deniz Ataç, çayın işlenmesi sonucundaki atıklarının çevresel sorun yarattığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Araştırma sonuçları, çay atığı kompostunun toprak enzimlerinde iyileşmeler sağladığını ve besin elementleri içerdiğini gösteriyordu. Kimyasal gübrelemeye devam edilseydi üretilen yaş çay yaprağı miktarı yüzde 37 daha düşük olacaktı. Bir diğer önemli gelişme, çay topraklarının sağlığında görüldü. Tarım kireci uygulamaları ile toprak pH değerleri yükseldi, yapılan toprak analizleri sonucu topraktaki besin elementlerinin arttığı belirlendi.”