28.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:
Yeni bir araştırma, çay demlemenin içme suyundaki zararlı, ağır metallere karşı filtre görevi yaptığını ortaya koydu. ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde yapılan araştırma, çay demlemenin sudaki zararlı metalleri uzaklaştırdığını gösterdi. Deneyde farklı çay çeşitleri 85 derecede demlendikten sonra zararlı metallerin ne kadar emildiği değerlendirildi.
Metalleri azalttı
Araştırmanın başyazarı Benjamin Shindel, beş dakika demlenen bir fincan siyah çayın sudaki kurşun iyon konsantrasyonunu yüzde 15 azalttığını söyledi. Araştırmada demlenen çay yapraklarının kurşunun yanı sıra krom, bakır, çinko ve kadmiyum gibi metalleri de temizlediği belirlendi. Daha önceki araştırmalarda da çay içen kişilerin felç, bunama ve erken ölüm riskinin daha düşük olabileceği öne sürülmüştü.
Siyah çay daha faydalı
■ ABD’li araştırmacılar, siyah çayın uzun demleme sürelerinin kurşun iyonlarının azaltılmasında daha etkili olduğunu söyledi.
■ Siyah, yeşil ve beyaz çaylar 24 saat demlenmeye bırakıldığında, sudaki kurşunu azaltmada papatya, rooibos, oolong çaylarından daha etkili.
■ Öğütülmüş çay da bütün yapraklardan daha etkili.
■ Selüloz poşetler kurşunu azaltırken, naylon poşetlerde sonuç alınamadı.