GündemBuzdolabında bulundurduğunuz besinler ne kadar sağlıklı?

Buzdolabında bulundurduğunuz besinler ne kadar sağlıklı?

30.04.2018 - 11:26 | Son Güncellenme:

Sağlıklı beslenmek sağlık açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Başta kilo problemi olmak üzere birçok rahatsızlığın başında beslenme bozukluğu ve sağlıksız yiyecekler tüketmek gelmektedir.

Buzdolabında bulundurduğunuz besinler ne kadar sağlıklı

Beslenme bozukluğunun giderilmesi için ilk önce tek tip beslenmeden uzak durmak gerekmektedir. Tek tip beslenme, sağlıklı zannettiğiniz yiyecekleri sağlıksız bir şekle dönüştürebilir. Sürekli et yemek ne kadar sağlıksız ise sürekli sebze yemek de bir o kadar sağlıksızdır. Vücudun proteine ve karbonhidrata ihtiyacı vardır. Her ikisinin tüketimini de dengeli bir şekilde yaparsak dengeli beslenmeye adım atmış oluruz.

Haberin Devamı

Dengeli beslenmek için neler yenmeli?

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek istiyorsanız yapacağınız ilk iş hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmaktır. Çünkü hazır işlenmiş ve paketlenmiş gıdalarda tüketim ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucular sağlık açısından zararlıdır.
  • Günde en az 5 öğünlük günlük beslenme programını hazırlamanız gerekmektedir.
  • Ara ve ana öğünleri geçirmez iseniz sağlıklı beslenme yolunda doğru ilerlemiş olursunuz.
  • Buzdolabında hazır ve işlenmiş gıda bulunmamasına, mümkün olduğunca doğal ürünler bulundurmaya dikkat edin.
  • Bütün sebzeleri kendi mevsiminde tüketmeye çalışın.

Buzdolabında neler bulundurulmalı?

Mevsimi olmayan hiçbir sebzeyi dolabınızda bulundurmayın. Çünkü bu sebzeler mevsimi dışında tüketildiği zaman sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Mesela, kışın domates yediğinizde hiçbir tat alamazsınız. Yaz mevsiminde yetişen domatesin tadı kışın yoktur. Kışın sera üretimi olan domateste bir sürü ilaç kullanılmakta ve bu ilaçlar kansere kadar birçok hastalığı tetiklemektedir. Mevsiminde yetişen ürünler ya da bu ürünlerin kendiniz muhafaza ederek tüketmenizde fayda vardır.

Mevsimi olmayan sebzeler nasıl saklanmalı?

Mümkün olduğunca mevsiminde yetişen sebzeleri kendiniz derin dondurucuda ya da konserve şeklinde saklayıp tüketirseniz en sağlıklı beslenme şeklini uygulamış olursunuz. Çok eski bir yöntem olan kurutma yöntemini de kullanarak mevsimi olmayan sebzeleri saklayabilirsiniz. Özellikle biber, patlıcan, domates yaz mevsiminde güneş altında kurutulduğu takdirde kış aylarında gönül rahatlığıyla bunları kullanabilirsiniz. Özellikle kışın tükettiğimiz tarhana çorbası, bu kurutma işlemi için en iyi örnek olabilir. Yazın domateslerden yapılan ev yapımı salça da buzdolabınızın olmazsa olmaz parçalarından olmalıdır. Kendi elinizle yaptığınız hazırlıkların ve mevsiminde tüketilen sebzelerin daha sağlıklı ve daha güzel olacağını unutmayın.