22.04.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:
Burun kanaması nedenleri
Burun kanamalarının birçok nedeni vardır. Ani veya seyrek burun kanaması nadiren ciddidir. Burun kanaması sık sık yaşıyorsanız, daha ciddi bir probleminiz olabilir.
Kuru hava, burun kanamasının en yaygın nedenidir. Kuru bir iklimde yaşamak ve merkezi bir ısıtma sistemi kullanmak burun içindeki dokular olan burun zarlarını kurutabilir. Bu kuruluk, burun içinde kabuklanmaya neden olur. Kabuklanma kaşındırabilir veya tahriş olabilir. Burnunuz çizilirse veya çekilirse kan akabilir.
Alerji, soğuk algınlığı veya sinüs problemleri için antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanmak da nazal membranları kurutabilir ve burun kanamalarına neden olabilir. Sık sık burundan derin nefes verme burun kanamalarının başka bir nedenidir.
Burun kanamasına tıbbi müdahale
Çoğu burun kanaması tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak, burun kanaması 20 dakikadan uzun sürerse veya bir yaralanma sonrasında ortaya çıkarsa tıbbi yardım almalısınız. Kanamanın sebebi bir arka kısımdan gelen burun kanaması belirtisi olabilir.
Burun kanamasına neden olabilecek yaralanmalara düşmeler, araba kazaları veya surata gelen bir yumruk örnek gösterilebilir. Yaralanma sonucunda ortaya çıkan burun kanamaları, kırık bir burna, kafatası kırığına veya iç kanamaya işaret edebilir.
Burun kanaması nasıl tedavi edilir?
Burun kanamaları için uygulanacak tedavi kanamanın türüne ve nedenine bağlı olarak değişecektir.
Ön kısımdan gelen burun kanaması
Ön burun kanaması geçirirseniz kan, burnunuzun önünden genellikle bir burun deliğinden akar. Bu durumlarda tedaviyi evde tek başınıza uyguluyabilirsiniz. Öncelikle burnunuzun yumuşak kısmını sıkın. Burun deliklerinin tamamen kapalı olduğundan emin olun. Burun deliklerinizi 10 dakika kapalı tutun, hafif öne doğru eğilin ve ağzınızdan nefes alın.
Burun kanamasını durdurmaya çalışırken uzanmayın. Yatmak, kan yutmanıza neden olur ki bu da midenizi tahriş edebilir. 10 dakika sonra burun deliğinizi bırakın ve kanamanın durup durmadığını kontrol edin. Kanama devam ederse bu adımları tekrarlayın.
Burun köprüsüne soğuk kompres uygulayabilir veya küçük kan damarlarını kapatmak için burun spreyi dekonjestanı kullanabilirsiniz.
Eğer burun kanamasını kendi başınıza durduramazsanız hemen doktorunuza danışın. Çünkü tecrübe ettiğiniz kanama daha invaziv tedavi gerektiren arka burun kanaması olabilir.
Arka kısımdan gelen burun kanaması
Arka burun kanaması, burnun arka kısmından gelen kanamadır. Kan burnunuzun arkasından boğazınızdan aşağıya doğru akma eğilimindedir. Arka kısmından gelen burun kanamaları daha az yaygındır fakat ön burun kanamalarından daha ciddidir. Arka kısmından gelen burun kanaması evde tedavi edilmemelidir. Bu tarz bir durumla karşılaşırsanız hemen doktorunuza başvurun veya acil servise gidin.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.