GündemBurdur Gölü 20 yıl sonra kuruyabilir!

Burdur Gölü 20 yıl sonra kuruyabilir!

10.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

4.3 milyar ton su kapasitesinin, 330 milyon tonunu her yıl kaybeden Burdur Gölü’nün 20 yıl sonra tamamen kuruyacağı öne sürüldü

Burdur Gölü 20 yıl sonra kuruyabilir

Dünyada ‘Burduricus’ olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, sondaj ve vahşi sulamayla gölü besleyen akarsuların önüne yapılan göletler ve buharlaşma yüzünden hızla yok oluyor. Burdur Gölü’nün kurtarılması amacıyla Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi kapsamında, gölün çekilmesinin önlenmesi ve proje alanındaki suyun tasarruflu kullanılması amacıyla bir çalışma başlatıldı.

Su kaybı yaşanıyor
Eski çağlarda gölün su seviyesinin 170 metrelere kadar yükseldiğini belirten proje koordinatörü veteriner hekim Öztürk Sarıca, gölün bugünkü su seviyesinin 17-21 metre dolaylarında olduğuna dikkat çekti. Gölün su kapasitesinin 4.3 milyar ton olduğunu belirten Sarıca, yıllık ortalama 200 milyon ton suyun buharlaşma, 130 milyon ton suyun da hayvancılık, tarımsal faaliyetler için açılan sondajlar ve vahşi sulamanın yanı sıra gölü besleyen akarsu kaynakları üzerine yapılan göletler gibi nedenlerle yok olduğunu bildirdi.
Gölü besleyen su kaynaklarının çok hızlı tüketildiğini, böyle devam ederse Burdur Gölü’nün 20 yıl sonra tamamen yok olacağını dile getiren Öztürk Sarıca, bölgede büyükbaş hayvancılıkğın azaltılması gerektiğini belirtti. Sarıca, şunları söyledi: “Bir ineğin yıllık su tüketimi 750 tonu buluyor. Bu hesaplanma dan her önüne gelene kredi verilip, su kıtlığı yaşanan yerlerde hayvancılık yapmalarına müsaade edilerek, su kaynaklarının tükenmesine sebep olunuyor. Çünkü sondajla yer altı suyu çekiliyor.”