09.07.2014 - 14:38 | Son Güncellenme:
“BU İŞİ İRAN, HİNDİSTAN VE TÜRKİYE YAPIYOR"
Duruşmada söz alan sanık avukatı Yönet, kot taşlama işinin Türkiye, İran, Hindistan gibi ülkelerde yapıldığını belirterek, “İnsan yaşamını tehdit eden bir çalışma ortamı sağlanmış ise bunun sorumlusu bu çalışma ortamına göz yuman devletin ilgili kuruluşları ve gerekli tepkiyi göstermeyen herkestir. Müvekkilimizin günah keçisi olarak seçilip kurban edilmesi ülkemizdeki kot taşlama emekçilerinin derdine çare olmayacaktır. Bu dava vesilesi ile böyle bir çalışma ortamının tamamen ülkemizden kaldırılmasına vesile olmak taleplerimizin en başında gelmektedir" dedi.
Kemal Kaleli'yi “Taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, suçun taksirle işlenmesi ve Kaleli'nin yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı gerekçe göstererek hapis cezasını 15 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi.
23 YAŞINDA, 40 KİLODA HAYATINI KAYBETTİ
Akrabası Kemal Kaleli'nin Samandıra'da sahip olduğu kot taşlama atölyesinde 18 yaşında çalışmaya başlayan Mustafa Kaleli, 2 buçuk yıl atölyede çalıştıktan sonra askere gitti. Askerlik görevini yaparken hastalanan Kaleli, yıllarca tedavi gördü ve 40 kiloya kadar düştüğü 2008 yılında hayatını kaybetti. Kaleli tedavi gördüğü hastanede Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdiğinde 23 yaşındaydı.
SİLİKOZİS NEDİR?
Silikozis, silika adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen bir akciğer hastalığı olarak tanımlanıyor. Bir işçinin kot taşlama işinde 6 ay çalışmasının bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre oluğu belirtilip, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemiyor. Çalışma esnasında takılan maskenin ise koruyucu olmadığı belirtiliyor.
Arzu KAYA / İstanbul, (DHA)