18.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ESENGÜL DEMİRBAŞ İstanbul
Yeni kitabı “Dukan Diyeti’nde İstediğiniz Kadar Yiyebileceğiniz 100 Besin”in tanıtımı için İstanbul’a gelen Fransız yaşam ve beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan Milliyet’in sorularını cevapladı. Dukan, hayatının bir özeti olarak tanımladığı Dukan Diyeti’nin önce bir diyet, sonra bir plan ve en sonunda da bir yaşam tarzı olarak geliştirildiğini söyledi.
‘Alkolden uzak durun’
Kitabında zayıflamaya yardımcı olacak 72 protein kaynağı ve 28 sebzeden oluşan 100 besinin hayat boyunca yenilebileceğini öneren Dukan, şöyle konuştu: “Kitabın kapağında yazdığı gibi ‘Ne kadar çok yerseniz o kadar iyi zayıflarsınız’ yani yeni kitabımda yer verdiğim 100 besini hayatınız boyunca istediğiniz kadar tüketin, yürüyüşünüzü yapın, un, şeker ve yağdan uzak durun, zayıfladığınızı göreceksiniz. İstenilen kiloya ulaştığınızda ise kilonuzu korumak oldukça önemli. Özellikle fazla kiloyu verme evresinde alkolden kesinlikle uzak durun” dedi.
‘Protein iştah kesiyor’
Proteinin iştah kestiğine dikkat çeken Dukan, “Proteine önem veriyorum çünkü iştahı kesiyor, kalıcı yakmayı sağlıyor. Protein yedikten sonra yürünebilir ama spor yapılmamalı. Dukan diyetine başladığınızda fazla kilonunuz 10 kiloysa 2 ay, 20 kiloysa 4 ay gibi sürede kilo vermeniz mümkün” şeklinde konuştu.
4 büyük evre ve temel prensipler
Dukan’ın yeni kitabının girişinde temel prensipler ve 4 evre şu şekilde yer alıyor:
- 72 hayvansal, 28 bitkisel besinden oluşan toplam 100 besini istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
- Sırasıyla 4 büyük evre: Atak evresi, seyir evresi, güçlendirme evresi ve koruma evresi.
- Oldukça büyük önem taşıyan ve ‘ilaç gibi reçete edilen’ fiziksel egzersiz: Yürüyüş.
Et ve balık ömür boyu tüketilebilir
Dukan’ın kitabında hayat boyunca istenildiği kadar yenilebileceğini önerdiği bazı besinler şöyle:
- Etler: Dana pirzolası, dana eskalop, dana kontrfile, bonfile, dana ciğeri, yağsız dana jambon.
- Balıklar: Levrek, çipura, kılıç balığı, mezgit, uskumru, kefal, barbunya, somon ve somon füme, ton balığı, kalkan.
- Kanatlılar: Bıldırcın, Genç horoz, hindi, tavuk ciğeri, güvercin, tavuk.
- Bitkisel proteinler: Yulaf kepeği.
- Süt ürünleri: Doğal ve aromalı yağsız yoğurt, taze beyaz peynir yüzde 0 yağlı, yağsız süt.
- Yumurta: Tavuk yumurtası. (Haftada 4 yumurta)
- Deniz ürünleri: Kalamar, karides, midye.
- Sebzeler: Lahana, pırasa, salatalık, kabak, ıspanak, taze fasulye, marul.