GündemEmine Erdoğan: Bitkiler sayısız şifa barındırıyor

Emine Erdoğan: Bitkiler sayısız şifa barındırıyor

20.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bitkiler alemi sayısız şifayı bünyesinde barındırır. 12 bin bitki türü ile Anadolu, bitkilerle tedavi alanında müstesna öneme sahiptir” dedi.

Emine Erdoğan: Bitkiler sayısız şifa barındırıyor

DİDEM SEYMEN- Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Bitkisel İlaçlar İçin Düzenleyici İş Birliği Ağı (IRCH) 15. Yıllık Toplantısı’na, IRCH üyesi 47 ülkeden 99 temsilci katıldı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı’nın da gerçekleştirildiği toplantılarda, bitkisel ilaçlar ele alındı. Çalıştayın kapanış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluger gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, konuşmasında sağlığı korumanın ve hastalıklardan arınmanın insanlığın ortak derdi olduğuna vurgu yaparak, “Yüzyıllar boyunca hekimler kutsal kabul edilen sağlığı korumak ve bu uğurda tedavi geliştirebilmek için doğayı incelemiştir. Bitkiler alemi sayısız şifayı bünyesinde barındırır” dedi. Bugün birçok hastalığın tedavisinde bitkilerden faydalanıldığını belirten Erdoğan “12 bin bitki türü ile Anadolu, bitkilerle tedavi alanında müstesna öneme sahiptir. Teknolojinin gelişmesi ile teşhisin önemi yadsınamaz. Ancak artan kronik hastalıklar için de tüm dünya geleneksel ve tamamlayıcı tıbbı teşvik etmektedir” diye konuştu.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluger de, “53 ülkeyi temsil eden bir coğrafyayı temsil ediyorum. Hem Doğu hem Batı bir araya geliyor. Türkiye bunların ortasında bir köprü görevi görüyor” dedi.

Haberin Devamı

‘YETKİN KİŞİLERCE YAPILMALI’

Sağlık Bakanı Koca, tamamlayıcı tıbbın ana akım ile birlikte kullanıldığını belirterek, “Yasal düzenlemelerin yapılması önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu yöntemleri uygulayacak kişilerin yetkinliği ve nerelerde yapılacağının yasal çerçevesi; GETAT Uygulamaları Yönetmeliği ile 2014 yılında tamamlanmıştır. Ülkemizde eğitimler tıp fakültesi hastanesi ve eğitim araştırma hastanelerinde verilmektedir. 2500 sağlık kuruluşunda uygulama yapılmaktadır. Bugüne kadar 18 bin 597 adet uygulayıcı sertifikası verildi” dedi. “Yetkin kişiler tarafından uygulanması hayati önem arz etmektedir” diyen Koca, şunları söyledi: “Yan etkileri az olsa da başarılı sonuçlar alınabilmesi için bu alanda eğitimi olan kişilerce ve yetkilendirilmiş kurumlarca uygulamaların yapılması gerekiyor. DSÖ ile GETAT Merkezi’nin birlikte çalışmasıyla; Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetleri hız kazanacak, hizmetin kalitesi en üst düzeye çıkarılarak uluslararası standartlarının artırılması sağlanmış olacak.”