GündemBilim ‘esnek’ olun’ diyor

Bilim ‘esnek’ olun’ diyor

03.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yapılan araştırmalar, vücut esnekliğinin ölüm oranını düşürdüğü ve daha uzun yaşam sağladığını ortaya koydu. Yaşam süresini uzatmak isteyenlere pilates, fitness gibi sporlara esneme hareketlerinin de dahil edilmesi öneriliyor.

Bilim ‘esnek’ olun’ diyor

Didem Seymen - Brezilya’da bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma vücut esnekliği ile ömür arasında güçlü bir ilişki buldu. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports’da yayınlanan araştırmaya göre, eklemleri daha esnek olanlar daha uzun yaşıyor. Bilim insanları bu sonuca 3000 kişiyi 13 yıl boyunca inceleyerek vardı. Sonuçlara göre takip edilen sürede esneklik puanları erkeklerde 49’u, kadınlarda ise 56’yı aştığında ölüm olasılığı yüzde 1’e yakındı. Esneklik puanlarında yüzde 10’un altında yer alan erkekler ve kadınlar için ölüm oranları sırasıyla yüzde 26,9 ve yüzde 18,2 oldu.

Haberin Devamı

Ömür uzadı

Yeditepe Üniversitesi Hastanelerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gökşen Gökşenoğlu, araştırma sonuçlarını değerlendirdi:

“Aerobik kondisyonu yüksek olan yetişkinlerde yaşam kalitesinin yüksek olduğunu ve yaşam sürelerinin daha uzun olduğunu daha önce yapılan çalışmalar sayesinde biliyorduk. Yapılan bu çalışma ile aslında egzersizin hayatımızda olması gerektiği tekrar kanıtlandı diyebiliriz. Kas gücü dayanıklılığı ve aerobik kondisyon hakkında çok fazla araştırma bulunurken, vücudun esnekliği hakkında daha az çalışma mevcuttur. Brezilya’da 45 ila 65 yaş arasında yapılan bu çalışmada vücut esnekliği ile ölüm oranını karşılaştırılmakta. 13 yıl boyunca takip edilen bireyler ile yapılan araştırma sonucunda, esneklik oranı arttıkça ölüm olasılığının azaldığı görülmüştür.

Haberin Devamı

Esneme hareketleri...

Doç. Dr. Gökşen Gökşenoğlu şu önerilerde bulundu: “Aletli pilates, önerdiğimiz, uzman eşliğinde yapıldığında güzel sonuçlar alabileceğimiz bir egzersiz programıdır. Aletli pilates yaparken hareketleri maksimum esneme ile birleştiririz ki bu da bizlere hareketi kolay yapabilme olanağı sunarken, egzersizden de daha çok fayda alınmasını sağlar. Ama egzersiz seçeneklerini sadece aletli pilates ile sınırlandırmamak gerekir. Mat pilatese ya da diğer egzersiz rutinlerinin arasına da ‘esneme egzersizlerini’ eklemek gerektiğini söyleyebiliriz. Araştırmada istenen, eklemlerinizin ve kaslarınızın güçlenmeye ihtiyacı olduğu kadar esnemeye de ihtiyacının olduğunu unutmamak.”