GündemBesin takviyesinin vücuda olan yararları ve kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Besin takviyesinin vücuda olan yararları ve kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar

28.04.2018 - 15:28 | Son Güncellenme:

Besin takviyesi gün içerisinde yoğun ve stresli geçen zamanlarda beslenmeye yardımcı ürünlere denmektedir. Başlıca besin takviyeleri vitaminler, mineraller, bazı bitkisel yağ ve ilaçlar, aminoasit ve proteinler ve probiyotik ürünlerdir. Bu besin takviyeleri sıvı, granül, toz ve ya hap şeklinde ağız yoluyla vücuda alınmaktadır. Bazı besin takviyelerini kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz gerekebilir.

Besin takviyesinin vücuda olan yararları ve kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Hangi besin takviyelerini kullanmak yararlıdır? Besin takviyeleri kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Haberin Devamı

Özellikle yoğun çalışma hayatında düzensiz beslenilen durumlarda, vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve daha dinamik hissetmek için bazı mineraller ve vitaminler kullanılabilir. Zaman yaratamamaktan dolayı meyvelerden alınamayan vitaminleri besin takviyesi şeklinde almak hem öğüne destek olacaktır hem de metabolizmayı canlı tutacaktır. Diyet yaparken de vitamin ve mineraller önemli destekleyicilerdir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde de gün içerisinde almaları gereken besinlere ek vitaminler kullanması yararlı olacaktır. Özellikle yaşı ilerlemiş kişilerin B12, folik asit ve D vitamini gibi vitaminleri, potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri takviye olarak almaları daha sağlıklı ve dinç olmalarına destek olacaktır.

Haberin Devamı

Besin takviyelerin bağışıklık sistemini ayakta tutan olmazsa olmazlardan biri de probiyotiklerdir. Özellikle ev yapımı yoğurt, kefir ve turşu gibi destek ürünler iyi bakteriler adı altında hastalıklara karşı vücudu koruyan önemli besin takviyeleridir. Evde yapılmış olması korucu madde içermemesi açısından önemlidir. Bunlar aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran takviyeler olup diyet esnasında kilo vermeye yardımcı olarak da kullanılırlar.

Besin takviyelerinden biri olan bitkisel yağ ve ilaçlar doğal bitki özütlerinden elde edilirler. Elde edilen bu yağ ve ilaçlar vücuttaki demir, çinko vb. eksiklerinin giderilmesinde yardımcı olduğu gibi bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılabilirler. Bu yüzden alternatif tıpta da birçok bitkisel yağ ve ilaç kullanılmaktadır. Bu noktada bu çeşit besin takviyelerini kullanırken farklı bir tedavi de uygulanıyorsa mutlaka doktor kontrolünde takviyeler kullanılmalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken durumlardan birisi de besin takviyeleri öğün yerine alınmamalıdır. Sadece destekleyici oldukları bilinmeli ve beslenme şeklinin buna göre oluşturulması gerekmektedir.