24.04.2018 - 09:53 | Son Güncellenme:
Hamuru İçin
1 su bardağı sıvı yağ,
2 su bardağı ılık su,
1 paket yaş maya,
1 yemek kaşığı şeker,
1 adet yumurta,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı süt,
1 tutam tuz,
Alabildiğine un.
Üzeri İçin
1 Yumurta sarısı,
1 tatlı kaşığı çörek otu ya da susam (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
Bir kabın içerisine 2 su bardağı ılık suyu, 1 su bardağı sütü koyun. Ardından içine yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Yaş mayanın kabarması için bir süre bekleyin. Yaş mayanın aktif hale gelmesini beklemek bu noktada önemlidir. Yaş maya kabarıp köpüklü hâle gelince içine yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra, kabın içine kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave edin. Hamur kulak memesi kıvamına gelince kabın üzerine bir örtü örtüp hamurun kabarmasını bekleyin. 1 saat kadar hamurun mayalanmasını bekleyin. Hamurun mayalanma süresine dikkat etmenizde fayda var. Hamur ne kadar iyi mayalanırsa poğaçanız daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Hamurun iyice kabardığından emin olduktan sonra mayalanan hamurlardan küçük parçalar kesip yuvarlak olacak şekle getirin. Hamurları elinizde açıp içerisine kullanmak istediğiniz iç harcını ekleyin. İç harç olarak beyaz peynir ve maydanoz, patates ve kıyma harcı kullanabilirsiniz. Eğer iç harç kullanmadan sade poğaçalar yapacaksanız hamurdan kestiğiniz küçük parçaları düzgün yuvarlaklar hâline getirip kullanabilirsiniz. Hazırladığınız poğaçaları yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizin. Üzeri için 1 yumurta sarısını beyazından ayırın. Üzerine istediğinize göre çörek otu veya susam ekleyebilirsiniz. Ardından poğaçalarınızı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. Hazırladığınız poğaçaları sonraki günler tazeliğini koruyacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabınızın soğuk bölümünde saklayabilirsiniz. Ani durumlarda kurtarıcı olacak bu tarifi mutlaka denemelisiniz.