31.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Savaşçı “Mukormikoz vakalarımız yoğun kemoterapi alan hastalarda ortaya çıkan durumlardır. Akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle ‘Aspergillus’ dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıkıyor” dedi. Hastanın vücudunda baskılanmış, yerleşik olan verem hastalığı varsa bunun da aktif hale gelebileceğini ifade eden Dr. Savaşçı, “Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin” dedi.
‘Kalıcı şeker hastalığı’
Uygulanan tedavilerin sonucunda kalıcı olabilecek şeker ve tansiyon hastalığının ortaya çıkabildiğini dile getiren Dr. Savaşçı, “Kişiler tedavi olduktan sonra eğer ağız kuruması, sık sık idrara çıkma, el, ayak titremesi, şeker düşmesi gibi belirtiler yaşarlarsa mutlaka şeker ölçümü yapsınlar. Enseden başlayıp, devam eden baş ağrısı ortaya çıkarsa bu durumda da mutlaka tansiyon takibi ile iç hastalıkları, enfeksiyon polikliniklerine müracaat etsinler” uyarısında bulundu.
‘Aşılanmadan virüsü kapmayın’
Haziran ayında gelecek BioNTech aşısının ilk dozdan sonra yüzde 78 koruyuculuk sağladığını dile getiren Dr. Ümit Savaşçı, “Temmuz’un 15’inden sonra toplumumuz artık çok ciddi rahatlamaya kavuşacaktır. Şu anda yapılan en büyük hata, aşılanmadan bir araya gelmek. Çünkü aşılanmadan bu hastalığı geçirirsek, üreme sağlığı, akciğer, böbrek, kalp üzerine kalıcı hasarlar kalabiliyor. Aşılanmadan virüsü kapmamak gerekiyor, en büyük uyarımız bu olacak” ifadesini kullandı.