11.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EVİN DEMİRTAŞ Ankara
Atatürk'ün, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) yeşil alanın korunması ve tarım yapılması koşuluyla 1938 yılında Hazine'ye bağışladığını belirten el yazılı vasiyetnamesinin kayıp olduğu belirlendi.AOÇ arazisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılmasının, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Disneyland benzeri Ankapark Projesi'nin inşa edilmesinin ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yer tahsisinin Atatürk'ün vasiyetini ihlal niteliği taşıdığını belirten meslek odalarının açtığı davada çarpıcı bir gelişme yaşandı. Mahkemeye yazı gönderen Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, “Atatürk’ün vasiyeti arşivlerde yok” bildiriminde bulundu.
TMMOB'a bağlı Ankara Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Ankara Barosu, 5 Mayıs 2014'te açtıkları davada Atatürk'ün AOÇ'yi Hazine'ye şartlı olarak bağışladığını belirtti ve yapılaşmayla "vasiyetin ihlal edildiğini" savundu. Davanın ikinci duruşması, dün Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.
‘Arşivde rastlanamadı’
Geçen duruşmada Devlet Arşivleri'ne müzekkere yazılarak "Atatürk'ün vasiyeti, AOÇ ile ilgili hazırladığı bağış senedi ve buna ekli tüm belgelerin birer örneğinin mahkemeye gönderilmesi" talebine verilen yanıt mahkemeye ulaştı. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün yanıtında "Atatürk’ün vasiyeti arşivlerde yok" denildi. Genel Müdür Nurullah İşler'in imzasını taşıyan, 9 Aralık 2014 tarihli yanıtta, "Genel Müdürlüğümüzde araştırmaya açık evrak fonları üzerinde müzekkerenizde verilen bilgilere göre yapılan araştırma neticesinde dava konusu Atatürk'ün Vasiyetnamesi ve AOÇ'nin bağış senedine rastlanamamıştır. Bilgilerinize arz ederim" ifadeleri yer aldı.
Sungurlu teslim etmiş
Eski Bakan Oltan Sungurlu ise, "Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesi çıktı. Biz de bunun kaybolmaması için televizyon huzurunda Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü'ne teslim ettik" demişti. Nitekim Ankara 3. Sulh Mahkemesi'nden Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilen 9 Mart 2015 tarihli yazıda da şöyle denildi:
"Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait mahkememize intikal eden Beyoğlu 6. Noterliği'nin 7/61 yevmiye sayılı 6 Eylül 1938 gününde kayıtlı el yazılı vasiyetname aslı, 23 Ekim 1989 tarih ve 41 bin 561 sayı ile dönemin Adalet Bakanı Sayın Oltan Sungurlu tarafından Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmiş olup, 24 Ekim 1989 tarih ve 01071 kayıt nosu ile arşivin zimmetine geçirilmiştir."
İçler acısı bir durum
AOÇ ile ilgili bugüne kadar 46 dava açan odalar, mahkemeden vasiyetin elden takibini talep etti. Ankara 26 Asliye Hukuk Mahkemesi, AOÇ ile ilgili Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne açılan davaları ayırdı. Mahkeme, Maliye Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davaların, diğer davaların sonuçlanmasını beklemesine, Başbakanlık’a açılan davanın ise devam etmesine karar verdi.
Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konu hakkında, "Ülkemizin kurucusu Atatürk’ün vasiyeti, devlet arşivlerinde bulunamadı. Bu, tüm ülke açısından skandal ve içler acısı bir durum. Bu durum, Atatürk’ün vasiyetinin ihlalinin ne boyutlarda olduğunu gösteriyor" dedi.