GündemAslan balığı lüferi kaçırdı

Aslan balığı lüferi kaçırdı

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Akdeniz için korkutucu bir rapor da balıkçılardan geldi. 9 ülkeden 500’ün üzerinde balıkçının yer aldığı araştırmaya göre 75 balık türü yer değiştirdi. Balıkçılar, aslan ve balon balığı gibi türlerin gelmesiyle lüfer, baraküda ve papağan balığı gibi yerel türlerin kuzeye yöneldiğini belirtti

Aslan balığı lüferi kaçırdı

Kendine has ekosistemi ve iklimi olan Akdeniz’de, son yıllarda gözlenen göçmen canlı türleri, yerel canlı tehdit ediyor. Prestijli bilim dergisi Global Change Biology uzmanları, Akdeniz çapında 9 ülkeden 500’ün üzerinde balıkçı ile görüşerek küresel ısınma ve işgalci türlerin baskısını ortaya koydu.

Haberin Devamı


Akdeniz çanağındaki 22 araştırma grubu adına ülkemizi temsil eden Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı uzmanları da Kuzey Ege’de 22 balıkçı ile görüşerek gözlemler yaptı. Arnavutluk, Karadağ, Tunus, Yunanistan, Kıbrıs, Lübnan, Slovenya, Türkiye ve İtalya’daki yerel balıkçılarla yapılan görüşmeler sonunda 75 balık türünün yerleşim yerinin değiştiği ortaya çıktı. Akdeniz’in yerli türlerinden lüfer, baraküda, papağan balığının daha kuzeye gittiği belirlendi. Sokar balığı, balon balığı ve aslan balığı gibi Hint Okyanusu türlerinin Süveyş Kanalı’ndan geçip Akdeniz’e yerleştiği, böylece ciddi ekolojik ve sosyoekonomik tehlike yarattıkları vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Ekosistem bozuluyor’

İstanbul Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nur Eda Topçu, “İklim değişimi ve insan faaliyetleri gezegen çapında türlerin muazzam şekilde yer değişmesine sebep oluyor. Böylece doğal deniz yaşamı geniş ölçekte ve geri dönülmez şekilde bozuluyor. Akdeniz kıyı bölgelerinde deniz koruma alanları da dâhil bozuluyor. 9 ülkeden gelen sonuçlarda aynı tehlikeye işaret ederken, yerel türlerin aslan balığı gibi tropik iklim canlıları tarafından tehdit edildiği bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Milliyet