GündemKoronavirüs aşısı olmak zorunlu mu? Ülkemizde uygulanan aşılar güvenli mi?

Koronavirüs aşısı olmak zorunlu mu? Ülkemizde uygulanan aşılar güvenli mi?

18.06.2021 - 12:34 | Son Güncellenme:

Ülkemizde aşı çalışmaları hız kazandı. SGK'ya kayıtlı tüm çalışan ve işçilerin yanı sıra 35 yaş üstü tüm vatandaşların aşı randevusu alabileceğinin duyurulmasının ardından Devlet hastaneleri ve Aile Hekimlerinde aşı yoğunluğu yaşanmaya devam ederken birçok vatandaşta aşı olmak zorunlu mu sorusuna yanıt arıyor. İşte o sorunun yanıtı...

Koronavirüs aşısı olmak zorunlu mu Ülkemizde uygulanan aşılar güvenli mi

Koronavirüs aşılama çalışmaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hız kazandı. Aşı tedariğinin hızlanmasının ardından yeni aşı gruğlarının peş peşe açıklanmasının ardından Devlet Hastanelerinin yanı sıra özel hastane ve Aile Hekimlerinde de Pfizer-BioNTech aşısı uygulanmaya başlandı. Aşı konusunda şüpheleri olan vatandaşlar aşı olmak zorunlu mu sorusuna yanıt arıyor. Peki Koronavirüs aşısı olmak zorunlu mu?

Haberin Devamı

AŞI OLMAK ZORUNLU MU?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesi olan https://covid19asi.saglik.gov.tr/ adresi üzerinden konuya dair yapılan açıklamada Türkiye’de çocukluk aşıları dâhil, aşı uygulaması zorunlu değildir. Bununla birlikte aşı, hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Aşı sayesinde yeryüzünden silinmiş pek çok hastalık mevcuttur. Bu nedenle T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından aşıyla ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Aşı olmak, kişinin topluma karşı sorumluluğudur. bilgisi yer alıyor

ÜLKEMİZDE UYGULANAN KORONAVİRÜS AŞILARI GÜVENLİ MİDİR?

Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez. Aşı çalışması yapan kuruluş, geliştirme ve üretim sürecinde uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır. Bu standartlar İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP-Good Laboratory Practices), İyi Klinik Uygulamaları (GCP-Good Clinical Practices) ve İyi Üretim Uygulamaları’dır (GMP-Good Manufacturing Practices).

Haberin Devamı

Ayrıca faz çalışmaları sırasında aşıyla ilişkili olduğu düşünülen ve insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmalar durdurulmaktadır. Yalnızca sorunun aşı ile ilişkili olmadığından emin olunması durumunda çalışmalar sürdürülmekte, aşılama yapılıyor ise kaldığı yerden devam ettirilmektedir. Bu çerçevede ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek bir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Uygulama aşamasında da güvenliği konusunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.