GündemAnadolu Parsı olabilir mi?

Anadolu Parsı olabilir mi?

20.07.2015 - 07:30 | Son Güncellenme:

Tunceli Pülümür'de dere yatağında bulunan leşin hangi hayvana ait olduğunun belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Gürsönmez, "Vatandaşlar, bölgede zaman zaman Anadolu parsı gördüklerini iddia ediyor fakat bugüne kadar belgelenmiş değil. Anadolu parsı olursa çok mutlu olacağız. Gerekli incelemelerin yapılması için doku örnekleri aldık. Bu dokuları, TÜBİTAK'a göndereceğiz" diye konuştu.

Anadolu Parsı olabilir mi

Tunceli'de dere yatağında bulunan hayvan leşinin hangi hayvana ait olduğunun tespit edilmesi için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihbar üzerine Pülümür ilçesine giden ekiplerin Boğalı köyündeki dere yatağında hayvan leşine rastladığını söyledi.

Tüyleri dökülen ve vücudunun büyük bölümü çürüyen hayvanın ekipler tarafından muhafaza altına aldığını belirten Gürsönmez, "Bölgeden aldığımız hayvan leşini kurumumuza getirdik. Gerekli incelemelerin yapılması için doku örnekleri aldık. Bu dokuları, TÜBİTAK'a göndereceğiz. Orada incelenecek ve tahminen bir ay içinde hangi hayvana ait olduğu ortaya çıkacak" dedi.

Tunceli'nin arazi yapısının Anadolu parsı için uygun ortam sunduğunu aktaran Gürsönmez, "Anadolu parsı olursa çok mutlu olacağız. Vatandaşlar, bölgede zaman zaman Anadolu parsını gördüklerini iddia ediyor fakat bugüne kadar belgelenmiş değil. Eğer inceleme sonucunda bu hayvanın Anadolu parsı olduğu ortaya çıkarsa ilimiz bir canlı türüne daha ev sahipliği yapacak. Zengin çeşitliliğimize bir tür canlı daha eklenmiş olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Boğalı köyü Muhtarı Özgür Keskin de Karagöz dere yatağında hayvan leşini görünce yetkililere haber verdiklerini belirtti.

Bölgedeki yaşlıların Anadolu parsı gördüklerini anlattıklarını ifade eden Keskin, "Canlısını şimdiye kadar görmedik ama eski insanlarımız bu hayvanın burada yaşadığını görmüşler. Bu hayvanın leşi suda tahrip olduğu için ne olduğu tam olarak saptanamıyor. İncelenmesi için ilgili kurumlara başvurduk" dedi.

"ANADOLU PARS'I OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsünmez, hayvanın cinsi ve yaşı ile ilgili kesin bilgilerin alınan örneklerin yapılacak DNA testinden sonra ortaya çıkacağını belirterek, şöyle dedi:

"Hayvan leşini aldırdık ve incelenmek üzere Malatya Bölge Müdürlüğümüze göndereceğiz. Ayrıca doku ve DNA örnekleri de aldık, bir ay sonra hayvanın cinsi ve yaşı konusuda elimize kesin bilgiler gelecektir. Yaklaşık 3-4 ay önce karşıya geçerken suya kapılarak boğulan Anadolu Pars’ı olduğunu düşünüyoruz, Muhtemelen bir Anadolu Parsı yavrularıyla sudan karşıya geçerken, bu yavru suya kapılarak boğulmuş. Leş uzun süre soğuk suyun içinde kaldığı için çok fazla bozulmamış. Ancak artık çürüme ve kokma başlamış. Biz Andolu Pars’ının bölgede var olduğunu birçok vatandaştan ve köylüden duyuyorduk. Şimdi bu ölü üzerinde yapılacak çalışmalardan sonra gerçek, daha da netleşecek. Elimizdeki bulgularda hayvanın genel yapısı, çene ve diş yapısı, Anadolu Parsı olduğu yönünde. Kuyruk yapısı ve özellikle diş ve çene yapısı da bu hayvan ölüsünün Anadolu Parsı’ı olduğunu gösteriyor. Eğer DNA ve doku örnekleri de Anadolu Parsı olduğunu kanıtlarsa, Tunceli’de var oldukları kayıt altına girecektir. Bu da ilimizin zengin yaban hayatının ne denli çeşitli olduğunu ve bu hayvanın buralarda çokça bulunduuğunu kanıtlayacaktır."